Сесия 41: Закриват Тубдиспансера?

Мисия Варна

13-05-2015, 15:26

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Община Варна ще осигури 2 автобуса до Бургас и обратно, за да могат феновете на "Черно море" да пътуват за финала на Купата на България

9:25 Започна едно от последните пленарни заседания на настоящия Общинския съвет. На практика веднага след лятната ваканцията политическите сили ще влязат в предизборна кампания и сесиите през май и юни, и по-малко вероятно юли, са последният шанс на сегашните избраници да покажат воля и умения да подобрят Варна към по-добро.

Зала "Пленарна" е препълнена днес. В нея са голяма група третокурсници от Икономическия университет, които гостуват на местния парламент по повод 95-я юбилей на висшето учебно заведение. В залата има и фенове на "Спартак", които очакват решение за съдбата на любимия си отбор.

9:30 Пленарното заседание на Общинския съвет започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите на арменския геноцид.

9:35 Съветници започнаха обсъждането на дневния ред. За незнайно кой път в този мандат Костадин Костадинов предложи да се гласува преименуване на местности на територията на община Варна. Колегите му отхвърлиха идеята списъка с турски имена за премахване отново да бъде подлаган на обсъждане и гласуване.

Промени има и в дневния ред на комисия "Собственост и стопанство". Ще бъде разгледан и отчетът на "Стопанска и спомагателна дейност" ЕАД - в ликвидация. Ще бъде обсъдена и работна група с цел закупуване или отчуждаване на съседни терени за разширяване на гробищния парк Тополи Запад.

Отдаване на спортни обекти влиза в дневния ред на сесията. Зад това определение се крие чаканото от феновете предоставяне на стадион "Спартак" на новото дружество, амбицирано да възкреси легендарния варненски отбор. Предоставяне на безвъзмездно ползване за 10 г. на археологически обекти е друга нова точка от дневния ред. Съветниците ще гласуват и прекратяване дейността на Тубдиспансера.

9:49 Ивайло Митковски от ДСБ направи изненадващо предложение: Общината да осигури няколко автобуса за транспортиране на желаещите да посетят финала за купата на България по футбол, който ще се играе на 30 май в Бургас. Не всеки ден и не всяка година варненски клуб се класира за финала, мотивира се д-р Митковски, който призна, че открай време е фен на "Черно море". Предложението беше посрещнато с аплодисменти и възгласи "Малеее".

По предложение на Ивайло Митковски с едноминутно мълчание беше почетен и легендарният футболист на "Спартак" Живко Господинов, който загуби битката с рака. Присъстващите в залата станаха на крака, но предпочетоха да отдадат почит на Жиката с аплодисменти.

10:00 

Започнаха питанията на общинските съветници към кмета Иван Портних. Николай Джагаров от БСП традиционно засегна темата с нова сграда за библиотеката - този път да благодари за обявения конкурс за проект. Също така неизменно той попита за ремонта на пешеходната зона, за Аспарухов мост, ремонта на средношколските общежития и читалищата.

Костадин Костадинов подчерта, че във Варна има само 10 сгради, построени преди 1878 г. Една от тях е Медицинският музей, който е паметник на културата от национално значение и сега е в лошо състояние, макар и стопанисван от Университетска болница. Костадинов поиска становише на общината за бъдещето на музея, който, според него, бил важен за развитието на туризма в града.

Марина Карапетян поиска отчет за изпълнението на проекта за "Интегриран градски транспорт" и настоя да знае дали удължен срокът за изпълнението му, който официално по договор изтича на 9 юли. Тя попита още има ли вече нова транспортна схема на града.

"В какви отношения е Община Варна с частния превозвач "Транстриумф Холдинг"? Научавам, че всеки месец се подписват споразумения за обслужване на линиите", попита Христо Атанасов.

Ако ви прави впечатление, че след имената на някои от съветниците посочваме от коя политическа сила са, а за други не правим това, то нека уточним, че това не е от небрежност. Истината е, че след 4-годишни митарства от партия в партия е трудно да бъде определена настоящата политическа принадлежност на някои от местните избраници.

10:30 Кметът отговори само на някои от въпросите:

"За Аспарухов мост са отпуснати средства за проектиране на реконструкцията, ясно е от колко години там не е правено нищо. Г-н Джагаров би трябвало да е информиран, дори и само медиите да беше чел, че премиерът пое ангажимент в следващия бюджет на държавата, за 2016 г. да бъде осигурена сумата за основен ремонт на конструкцията и настилките на съоръжението - според прогнозната стойност - 35 млн. лева", каза той.

Кметът приветства идеята на Костадинов за Медицинския музей. "Ще инициираме разговори, за да видим какво можем да направим, все пак сградата не е наша собственост", гласеше отговорът.

По отношение на Интегрирания градски транспорт кметът успокои съветничката Карапетян, че по проекта се работи изключително активно и всичко по него ще бъде наред.

На всички въпроси съветниците ще получат подробни писмени отговори, обеща кметът.

10:45 Съветниците приеха предложенията за Награди Варна в областта на науката, образованието и културата. Номинациите вижте тук >>

11:00 Съветниците разглеждат предложенията от комисията по здравеопазване. Помощи за лечение, в това число и за чернодробна трансплантация в Англия, при която баща става донор на дъщеря си, както и за двойки, нуждаещи се от инвитро процедури, гласуват съветниците. 

Бяха продължени договорите на някои от управителите на общински здравни заведения. По този повод стана ясно, че д-р Галина Павлова, управител на ДКЦ във Варна е била избрана за зам.-председател на Българския лекарски съюз.

11:25 Община Варна ще плати 2 автобуса до Бургас и обратно, за да могат феновете на "Черно море" да пътуват за финала на Купата на България на 30 май. Това решиха съветниците по предложение на д-р Ивайло Митковски от ДСБ. На финала варненският отбор ще срещне тима на "Левски". 

11:30 Съветниците преминаха към точките, предложени от кимисията по финанси. Лек дебат предизивка отказът на Общинския съвет да предложи на президента да опрости на бившия районен кмет Тодор Войников задължения към държавата. Дългът на Войников е за хонорар на юрисконсулт на Областна администрация по загубено от бившия кмет дело. В писмото си до президента Войников твърди, че няма никакви имоти, полусляп е и получава пенсия от 127 лева. Той е категоричен, че, ако сега, заради дълга му, посегнат и на пенсията му, единственият изход за него е да се хвърли от Аспаруховия мост.

Общинските съветници не се съгласиха и с искането за опрощаване на дълг на Хайат България Кемикъл ООД. Дружеството дължи 1 726 010 лева на Министерството на околната среда и водите за продуктова такса за 2006-а г. Дружеството иска от президента опрощаване на дълга заради кризата, в която е изпаднало и която довела до затваряне на производството на перилни препарати  във Варна през 2012 г.

14.45 След обедната почивка  Общинският съвет се зае с отчетите на общинските дружества. Скандал предизвика предложението да бъде освободен от отговорност управителят на АГ-болницата д-р Радослав Минков. Оказа се, че до Общинския съвет има входирано писмо от членовете на КТ "Подкрепа" в болницата, които протестират срещу ниските заплати на медицинския персонал в АГ-то.

В защита на Минков скочиха всички лекари сред общиснките съветници. Д-р Митковски показа фиша за работната си заплата от последния месец, заработена като ортопед в МБАЛ 'Св. Анна" - сумата е 374 лева. "Заплатите в "Св. Анна" са такива не заради мениджмънта на болницата, а заради цялостната здравна политика в страната", каза Митковски. По аналогия, според него, Минков не е виновен за посочените от КТ "Подкрепа" суми.

В АГ-то средната заплата е 970 лева, а там има лекари, които получават 20 и дори 30 пъти повече от д-р Митковски. Когато го назначиха за управител, д-р Минков завари брожение сред акушерките, които не бяха взимали 4 месеца заплати, сега 789 лева е средното им месечно възнаграждение, заяви в защита на Минков д-р Ивайло Бояджиев. Той припомни, че АГ-болница има 35 000 лева счетоводна печалба и е получила отлична оценка от министър Москов при посещението му през март.

В резултат на дебата постъпи предложение управителят да не бъде осовбоден от отгвороност до излизането на назначения одит върху финансовата дейност на д-р Минков.

15.10 Общинският съвет отказа да освободи д-р Минков от отговорност за 2014 г.

15.35 Местният парламент отказа да освободи от отговорност и ликвидатора на фирма "Жилфонд" Цанко Цветанов. 

16.15 След днешното гласуване на местния парламент и по предложение на кмета Иван Портних община Варна предостави за безвъзмездно ползване за срок от 5 години зали, игрища и басейни на 56 варненски спортни клуба.

16.30 Община Варна вади на тезгяха 20 имота, оценени общо за близо 3,5 млн. лв. Това стана възможно след актуализация на годишния план за приватизация.

 

1, 01 млн. лв. е първоначалната цена за 3-етажна част от сграда на ул. „Цар Симеон“. Общата площ е 1282 кв. м. Минималната стъпка при търга е определена на 7 000 лв.

 

Двуетажна сграда с обща площ 128 кв. м и парцел за жилищно строителството от 850 кв. м на ул. „Генерал Скобелев“ са с начална цена 738 000 лв.

 

Търговете ще се проведат в срок от 15 до 20 дни след публикуването на решенията в „Държавен вестник“.

 

16.50 Общинските съветници започват дебат по закриването на Тубдиспансера във Варна. Болничното заведение от години има финансови проблеми - получава недостатъчно пари за дейността си от Здравната каса, а приходите му от платени услуги са незначителни. Няколко години подред община Варна отпуска субсидии за изплащане на заплатите на работещите в здравното заведение. Не веднъж бяха приемани и оздравителни действия, които, очевидно, не дадоха резултат.

Д-р Ивайло Митковски поиска в залата при това обсъждане да присъства лично кметът Иван Портних, защото това е първото лечебно заведение, което някога е било закривано във Варна. "Безспорно тази болница е много губеща и общината не веднъж е отпускала средства за нея. Сметките й в момента са запорирани", каза Митковски. Въпреки това той припомни, че по подобен начин Тубдиспасерът е бил закрит и в Пловдив, но там веднага е било открито аналогично отделение в една от големите болници. Според Митковски предложеният вариант туберкулозно болните да се поемат от МБАЛ "Св. Анна" не е решение, тъй като това не решава въпроса с финансирането на лечението на тези пациенти, което е скъпо и непечелившо. Затова той поиска кметът да проведе нужните разговори с Министерството на здравеопазването за осигуряване на нужните средства.

Държавата трябва най-после да си влезе във функциите и да започне адекватно да финансира лечението на заразените с туберкулоза. Не може само с пари от бюджета на Община Варна да се издържа лечебно заведение, което приема болни от цяла Северна България, коментира Тодор Балабанов от ГЕРБ. Той призова д-р Митковски да съдейства за разговор със здравния министър, с когото са от една и съща политическа сила (ДСБ).  

На практика всички участници в дебата са съгласни, че болницата трябва да бъде закрита. Спорът е за това дали ликвидацията да е преди или след осигуряването на финанси за алтернативно лечение в друга болница.

Бурно против се изказа д-р Бояджиев, който нарисува няколко картини за настъпването на "жълтата гостенка". В отговор на едно от поредните му изказвания   Янко Станев поиска в залата да бъде поканена шефката на здраваната дирекция, която да обясни позицията на администрацията. Случайно или не призованата да се изкаже срещу твърденията на д-р Бояджиев дама е негова съпруга. 

17.20 С риск да не приключат  с дневния ред днес и да трябва да довършват сесията утре, общинските съветници се впуснаха в повече забавен, отколкото делови спор около избора на нов управител на общинското дружество "Обреди". Марина Карапетян заяви, че има информация, че предлаганият кандидат е в роднинска връзка с една от частните траурни агенции и се готви тайна приватизация за общинската фирма. Янко Станев пък контрира, че неговата информация била, че именно Карапетян е в роднински връзки и е тайният приватизтор. После оттегли думите си обратно и обясни, че ги използвал само за да докаже, че всеки може да хвърля безпочвени обвинения и слухове. Без майтап обаче той разкри, че само за 20 дни пазарният дял на общнската фирма "Обреди" е намалял от 68% на 40%. Това, според него, се дължало на фалшивите доклади, подавани от досегашното ръководство. Николай Джагаров пък поиска да разбере колко пъти и в рамките на колко време се е изказвал Янко Станев днес, последната година и въобще този мандат и това да бъде регламентирано. След напомняне от страна на Таня Парушева, че времето напредва и има важни точки и в дневния ред на нейната комисия по архитектура, съветниците се върнаха към гласуване.