До 1 година 80% от храните у нас ще са вносни

Животът

11-05-2015, 08:41

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Европа имат големи излишъци, които са били предвидени за Русия, но след наложеното ембарго сега заливат на ниски цени нашия пазар

65% от българските храни са с небългарски произход, а до една година този процент ще е 80. Това заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. По думите му при млечните продукти в повечето случаи става въпрос за високосубсидирани полуфабрикатни суровини, които безконтролно се етикетират като кашкавал. Причината е, че в Европа имат големи излишъци, които са били предвидени за руския пазар, но след наложеното търговско ембарго сега заливат на ниски цени нашия пазар. Освен това от месец в ЕС вече не действа ограничението на млечните квоти. Млекопроизводителите с право се готвят за протест срещу падането на цените на млякото под себестнойността, каза Зоров пред Фокус. Според него животновъдството изживява най-голямата си криза.

Димитър Зоров припомни, че България отдавна настоява за изравняване на земеделските субсидии в отделните страни на ЕС. "За съжаление старите страни членки определят правилата, нас никой не ни зачита за нищо", коментира той. Страната ни бе отрязана и от компенсации, защото Брюксел не признава млечната криза у нас. Зоров обаче посочи, че може да се предприемат други антикризисни мерки. В Румъния са намалили от 24 на 9% ДДС на хранителните продукти, за да се стимулира покупателната способност.