24 медала за българските състезатели от Международния турнир

Спорт

09-05-2015, 15:59

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Световната купа - ден втори

Във финалите на отделните уреди в двата спорта златните медали са 10, сребърните са 2, а бронзовите – 12

24 медала спечелиха българските състезатели на завършилия днес Международен турнир по спортна гимнастика и акробатика, съпътстващ Световната купа във Варна.

Във финалите на отделните уреди в двата спорта златните медали са 10, сребърните са 2, а бронзовите – 12.
В спортната гимнастика при момичетата до 15 години на най-високото стъпало на почетната стълбичка в днешните финали на земя и греда се качи Памела Георгиева. Злато на прескок пък спечели Грета Банишка. Победителката от вчерашния многобой прибави в актива си сребро на смесена успоредка и бронз на греда. С две бронзови отличия – на земя и прескок от турнира във Варна си тръгва и Деница Иванова.
При момчетата във възрастта до 18 години с по две титли са Денислав Дамянов на земя и висилка и Владимир Тушев – на кон с гривни и успоредка. Освен това Тушев прибави към колекцията си още 3 отличия – сребро на халки и бронз на земя и висилка. До бронзовите медали на успоредка, прескок и кон с гривни стигна Светослав Ангелов, а Калоян Русев стана трети на висилка.
„Чувствам се много добре след толкова медали. Най-доволен съм от представянето си на висилка, защото това е най-слабият ми уред, а сега го изиграх добре“, коментира Владимир Тушев.

„Опитах се да направя съчетания с малко грешки и се получи. Удовлетворен съм от постигнатото, най-вече на земя и висилка, защото там спечелих златните медали“, сподели и Денислав Дамянов.

Президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев даде много висока оценка на представянето на младите ни състезатели.
„Повечето ни гимнастици са в началото на своята подготовка за предстоящия през есента Европейски младежки олимпийски фестивал в Грузия и в момента не се намират в оптимална форма. Изобилието от медали обаче е показателно, че юношите и девойките ни притежават страхотен потенциал и можем да очакваме още по-големи успехи от тях“.

В акробатика България спечели шест отличия.

Виктория Чобанова, Моника Колева, Евгения Григорова („Нефтохимик 2011“) бяха най-добри при 13-19 годишните, а момичетата от „Акро Арт“ (Габрово) в състав Кристиана Шаламанова, Огнянка Бонева и Маргарита Данаджиева завоюваха бронзовите медали.

В същата възрастова група злато при смесените двойки заслужиха Траяна Кръстева/Янислав Митев („Орел“ Айтос).
Титла за мъжката ни двойка във възрастова категория 12-18 години – Мартин Симеонов и Светослав Георгиев.

До сребро при женските тройки във възрастта 11-16 години стигнаха представителките на „Балкан Ботевград“ Василена Рабошчийска, Гая Диланова и Цветелина Данчева, а същото направиха и Калоян Нинов и Силвина Митрева при смесените двойки.

“Радостно е, че на турнира дойдоха много чуждестранни отбори, които предпочитат да участват в състезания, които ние организираме - по света има много подобни на нашия турнир. Тази година чуждестранните отбори бяха 14, което никак не е малко за този формат. От България участваха 7 клубни отбора с най-добрите си състезатели. Доволна съм от тяхното представяне. Те сега поемат пътя към големия спорт и тяхната цел е да достигнат световния елит в своя вид. Медалите, които спечелиха българските състави, ще ги стимулират да продължат напред“, сподели генералният секретар на федерацията по спортна акробатика Николина Христова.

Състезанията в Двореца на културата и спорта във Варна продължават с финалите на Световната купа.