Несбъднат шпионски кораб на Русия води туристи във Варна

Антарктическият лайнер пристига с 270 пасажери от Великобритания, САЩ, Германия и Австрия

Морска гара във Варна посреща антарктически ветеран. Утре там ще акостира лайнерът "Минерва", плаващ под флага на Бахамските острови. "Минерва" води във Варна 270 пасажери от Великобритания, САЩ, Германия и Австрия. Построеният през 1989 година кораб пристига от Констанца и ще отплава по-късно в същия ден за Несебър.

Корабът има прелюбопитна история. Той построен е през 1989 г. в украинската корабостроителница "Николаев" за нуждите на руския флот. Плановете за него били да изпълнява функциите на разузнавателен кораб. По-късно обаче руският флот се отказва от проекта.

В последвалите години "Минерва" е собственост на няколко компании. Корабът е извършвал редица круизи в Южен полярен океан (Антарктическия окена). Преди първото си плаване там, е именуван и приет лично от Нейно кралско височество херцогинята на Глостър в Лондон, Великобритания. "Минерва" е с дължина 133 м и широчина 20 метра Съдът, с бруто тонаж 12892 тона, плава под флага на Бахамските острови и има ледови клас. Капацитетът на кораба е 350 пасажери, които биват настанени в изключително луксозна обстановка.

"Посещението, на бутиков лайнер като "Минерва" потвърждава интереса на чуждестранните гости към Варна", похвали се шефът на Морска гара Александър Аврамов. "Пристанище Варна" работи по рехабилитация на Морска гара и естетизация на средата около нея. Целта е да се осигури европейски облик на зоната, която посреща потока туристи", допълни директорът на варненския порт Петър Сеферов.