Местни и чужди ученици изследват свлачищата във Варна

Мисия Варна

07-05-2015, 14:25

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Европейски училища от 5 държави проучват варненското крайбрежие по програма Коменски

Участниците в многостранния проект по секторна програма Коменски "Mare Nostrum" разгледаха и обсъдиха ерозионните свлачищни процеси по Варненското крайбрежие. Това стана по време на последната мобилност по проекта във Варна.

От българска страна партньор по проекта е Частна търговска гимназия. Тя си сътрудничи с европейски училища от още 5 държави (Италия, Франция, Румъния, Португалия и Гърция) с излаз на морски бряг на три морета и Атлантическия океан.
Основните дейности се свеждат до проучване и презентиране на морското биоразнообразие в различните морски басейни; провеждане на лабораторни изследвания на екосистемите на морския бряг и анализ на взаимното влияние на човешката дейност и Европейските морета.

Част от дейностите по време на посещението във Варна включват: дискусия на тема "Варненското крайбрежие, укрепване, свлачищни процеси и изграждане на буни", презентация за военноморското дело на България по време на посещението във Военноморския музей, уъркшоп "В музея с четки и бои", посещение в ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", презентация и разглеждане на навигационен тренажор, демонстрация за оказване на първа медицинска помощ на полигона за практическа подготовка на морски лица.

Младите участници по проекта от Франция, Италия и Португалия изразиха своята възхита от уникалното биоразнообразие и природни забележителности във Варна и околностите.