Армията продава базата на родните тюлени в Тихина

Парите

07-05-2015, 08:29

Снимка:

Фейсбук/"Тихина" Морски специален разузнавателен отряд

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В списъка за продажба са още имоти във "Виница" и "Аспарухово" и почивна станция на Манастриски рид

Общо 266 имота, голяма част от които в примамливи местности край морския бряг, фигурират в списъка за продажба на излишните на МО терени през 2015 година. В момента се търсят усилено купувачи заради недостига на средства за армията, признаха от военното министерство, като припомниха за призива на премиера Бойко Борисов, който обеща повече пари за отбрана от догодина и посъветва МО да си набави средства от продажбата на имоти с отпаднала необходимост.

Само в последните дни на тезгяха са извадени цяла дузина апетитни имоти, за някои от които министерството ще прибере по над 1 млн. лв. В дългия списък фигурират бивша казарма в столичния квартал "Облея", както и създадената през 1970 година база на спецчастите на ВМС във варненската местност Тихина. В нея до неотдавна се обучаваха разузнавателни групи, предназначени за действия в тила на противника. Също като "тюлените" от флота на САЩ, командосите са подготвяни за преходи по суша, за десант по въздух и по море, както и за изпълнение на задачи под вода.

МО е поместило в списъка си и имоти във "Виница" и "Аспарухово", както и близо 6 дка в местността Акчелар, върху които са изградени складове. Преди броени дни пък е задействана процедура за продажбата на почивната станция в предлагащата прекрасен изглед към морето вилна зона "Манастирски рид", която е разположена върху терен от близо 11 дка. Началната цена за обявения търг с тайно наддаване на апетитния имот в близост до варненския бряг е близо 1,5 млн. лв. Ненужната на армията база, която е ползвана и като военноучебен център и разполага с 11 сгради, включващи спални помещения, се намира в близост до двата хотела на военните "Фрегата" и "Маяк", разположени над магистралата за Златни пясъци.

Цели пет летища също са извадени от армията на тезгяха. Площта на някои от обявените за продан имоти надхвърля 3000 дка. В списъка с терените, от които МО иска да се отърве, са попаднали дори 300 дка, стопанисвани от 24-а вертолетна авиобаза на летището в Крумово, където се намира и Музеят на авиацията. Сградите за продан в района са с над 10 000 кв. м застроена площ. Летищата в пазарджишкото село Черногорово и в ямболското село Тенево също са намерили място сред ненужните имоти, от които армията иска да си докара допълнителни средства. Списъкът допълват емблематич-ните за военната ни авиация бази в Хасковско и Монтанско Узунджово и Габровница, които бяха закрити през 1998 година.

В последната бяха базирани МиГ-21 и пенсионираните заради скъпата им поддръжка самолети МиГ-23 от 18-ти изтребителен авиационен полк. МО търси купувачи и на жилищата си, най-вече в районите, в които са били закрити военни поделения. Както писа „Монитор”, армията изготви и дълъг списък с отпаднали от необходимост вещи, резервни части, оборудване и въоръжение, като в него фигурират всевъзможни неща: от тоалетни казанчета до танкове Т-55 и дори 40-метров боен кораб - пенсионираният през 2012 година ракетен катер "Гръм".