Варна започва сезона с 11 неохраняеми плажа

Туризъм

07-05-2015, 08:17

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Намалиха цената на "Дуранкулак" и "Добруджа", дюни уплашиха инвеститорите за "Поморие - север" и "Приморско - юг"

До старта на летния сезон остава по-малко от месец, а много плажове по морето все още нямат стопани. Оказа се, че държавата търси собственици на 23 от ивиците. Осем от тях са по Южното Черноморие. Те за пореден път са извадени на търг. До момента няма кандидати, но оферти се събират още две седмици. Регионалното министерство се надява да намери стопанин на малкия плаж "Атанасовска коса", в северната част на Бургас. Ивицата е слабо посещавана и не е атрактивна, затова рискът да остане пуста е голям. Търгът ще се проведе на 19 май, при начална годишна наемна цена от 37 276 лева, без ДДС. На същата дата ще стане ясно каква е съдбата на част 3 от плаж "Ахелой - юг".

До момента няма желаещи да се грижат и за двете ивици в квартал Сарафово. Държавата търси наематели и за части 1, 2, 8 и 9 от плаж "Европа". Без стопанин засега е и "Поморие - север". Площта е 19 371 кв. м , а МРРБ е определило годишна наемна цена от 44 027 лева, без ДДС. Според концесионери "Поморие - север" не е атрактивен, защото върху плажа и непосредствено зад него има пясъчни дюни. "Хората като чуят за дюни, бягат като дявол от тамян. Никой не иска да си има разправии защо сгазил една тревичка. Държавата сама си го направи и сега повечето плажове с дюни ще останат безстопанствени, коментират хора от бранша. По същата причина без стопанин все още е част от ивицата "Приморско - юг".

За него е определена начална годишна наемна цена от 135 825 лева, без ДДС. "Малък оазис" в Царево също търси своя собственик. За втори път Министерството на регионалното развитие пусна на търг четири от добруджанските плажове. При първия опит не се намериха наематели за "Дуранкулак", с площ от 5 034 кв. м. Сега началната наемна цена е намалена с 30 на сто и обявената е в размер на 5 394 лева без ДДС. За пет години се отдава по наем при 30% намалена начална цена и "Добруджа" в Шабла. Той е с площ от 5 125 кв. м, а офертата на МРРБ е 6 041 лв., без ДДС. Надежда да бъде намерен стопанин за градския плаж на Каварна таи и туристическия бранш в морската община. "Липсата на стопанин се отразява сериозно на туристическия бранш, защото на практика туристите идват при нас, а трябва да търсят къде да плажуват в съседство. До момента наемател има само малкия плаж в близост до нос Чиракман пред ресторант "Българка", сподели пред "Стандарт" ръководителят на туристическия отдел в Каварна Дарина Аргирова.

За втори път е обявен на търг и плаж "Тузлата" в Балчик, чиято площ е 5 084 кв. м. И неговата цена е намалена с 30 на сто и в момента предложението е в размер на 3 663 лв. без ДДС. Във Варна има общо 52 плажа. Четири от тях се отдават под наем от областна управа, а останалите от МРРБ. Договорите за наем на ивиците на Областна управа изтичат на 10 юли, каза губернаторът Стоян Пасев. Това са "Сахара" 1 и 2, "Кабакум Север" 2 и на минералния басейн в "Св.св. Константин и Елена". От ведомството на Лиляна Павлова пък се надяват да се намерят стопани за "Галата - изток", "Панорама - север", "Чайка - юг", "Камчия - север 1", "Камчия - север 2", "Камчия - север 3" и "Бяла - централен 5". Началните цени за седемте плажа са от 3 000 до 250 хил. лв. За 11 ивици във Варненско не са обявени търгове за концесия и отдаване под наем. Такава е тази на кв. "Галата", където инфраструктурата не позволява при спешен случай на място да пристигне линейка, няма директен достъп, а катеренето става по стълби.

Цонко търси 3 години наемател

Кметът на Каварна Цонко Цонев се надява най-после тази година да се намери концесионер на градския плаж, който три години подред бе стопанисван по неволя от кметството. "Ще се радвам да има концесионер за плажа, защото ние сме морски град и това е нужно дори за жителите на Каварна, не само за туристите", каза той. "Последните три години общината със собствени усилия освен че поддържаше плажа чист, се постарахме да осигурим чадъри, шезлонги, спасители и медицинско обслужване, тъй като дори каварненци щяха да избягат нанякъде", допълни Цонев.

По 2 дка пясък на човек в Шабла

За миналата година приходите от туристически данък на общината са били в размер на малко над 13 хил. лв., а от категоризация на обекти - около 6 хил. лв. Това съобщи кметът на Шабла проф. Райна Бърдарева. Тя допълни, че разходът обаче за почистване и обозначаване на практически безстопанствените плажове в общината е коствало на местната хазна 9700 лв. "Дано да се намерят наематели на плажовете, за които са обявени търгове", каза кметът на Шабла. Тя отчете, че в последните две-три години се отчита ръст на хората, които идват да почиват на територията на общината, като предимно ползват т. нар. къмпингов туризъм. "Само за миналата година по наша статистика туристите при нас са били около 6 хил. души, като изчислихме, че от 22 км плажна ивица на човек се падат по 2 дка плаж", добави проф. Бърдарева.

Безплатен паркинг срещу чадър
Цената на сянката остава същата, назначиха първите спасители в Албена

Безплатен паркинг срещу чадър е най-новата идея на концесионерите за летния сезон. От екстрата ще се възползват туристите в Кранево. Те могат да паркират без пари автомобила си, близо до морето и да събират слънчев тен на централния плаж. "Няма да е задължително да се взима шезлонг при нает чадър, а шалтетата и масичките ще са безплатни за хората", каза концесионерът на Кранево и Балчик Тихомир Цветков пред "Стандарт". От средата на май наемателят започва да стяга ивиците за летния сезон, който стартира на 1 юни. "Тогава морската вода трайно е с по-високи температури и вече идват хора", каза Цветков. Избралите да почиват в Белия град ще могат да ползват услугите на централния плаж на цени от миналата година. Чадърът ще се предлага за 6 лева, а шезлонгът - за 4 лв. Наред с тези екстри плажуващите в Балчик ще биват обслужвани от сервитьор, който ще им носи питие или снакс и парче пица под чадъра. В най-големия комплекс в Добричко - Албена, плажът вече е охраняем, съобщиха от дружеството. Първите спасители са назначени от 1 май, а поетапно ще бъдат назначавани още, докато бъдат запълнени всички постове по плажа. Албена също няма да променя цените на чадър и шезлонг, като тези, които не са гости на някой от хотелите в курорта, ще ползват сянката за 7 лева, шезлонг - за 5 лв., а шалте - за 2 лв. Има и друга възможност: свободни зони, където всеки може да забоде собствен чадър. Гостите на хотелите по традиция ползват екстрата безплатно.

Дават шезлонг, ако сметката е 10 лева

Официално и по традиция плажът във Варна се открива на 24 май. В момента кипи ремонт на Централните градски бани на плажа. Фасадата им ще бъде освежена напълно до края на месеца, а в тях ще се приютят открити летни заведения. Ако запазят миналогодишната традиция, при тях шезлонгът и чадърът са безплатни при консумация на напитки за минимум 10 лева. Сянката на централния плаж във Варна ще е с цена като през миналата година - 5 лева, в Аспарухово - 3 лева. На Първа буна това лято ще има яхта за разходка, но още се водят преговори. Варна през последните 1-2 години привлича със своя атракцион - уейк бордът на Трета буна. Първата дискотека, която дава старт на лято 2015 г., е "Екстраваганца" с ретро парти още тази вечер. А в събота там е специалното шоу за варненци на балерините на Слави Трифонов от "Магаданс". Сезон "2015" се открива в най-стария курорт с над 100-годишна история "Св. св. Константин и Елена" на 21 май, когато се почитат двамата светци.

Общините с бонуси за концесионерите

Туристите по Българското Черноморие се оплакват най-вече от скъпите чадъри и шезлонги. Това заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин пред "Стандарт". Той е категоричен, че трябва да се търсят варианти за поевтиняване екстрите на плажа. Рагин обясни, че концесионерите имат желание да свалят цената на чадърите и шезлонгите. Според него един от вариантите това да стане е, ако общините пренасочат част от получените средства за всеки плаж към концесионера. Рагин коментира и липсата на интерес от страна на бизнеса към ивиците. Той обясни, че летният сезон у нас е много кратък, а инвестицията е голяма. "Не могат да си върнат парите", каза експертът.

30% от ивиците пустеят

297 са плажовете по Българското Черноморие. Обикновено 30% от тях остават без стопанин. Причината е липсата на интерес от страна на бизнеса. През 2014 г. без наемател са били 83 ивици, което е около 40% от всички. Приходите от концесии на плажове са били за около 13 млн. лв., като държавата превежда половината от получените средства за всеки плаж на общината, на чиято територия е той, а други 10% - на местната областна управа.