Минималната заплата няма да е подоходен критерий за детските

Парите

30-04-2015, 07:52

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кабинетът прие предложенията на Калфин за семейните помощи за деца

Минималната заплата няма да стане подоходен критерий за получаване на детските. Това означава, че прагът от 350 лв. на член от семейството, приет през 2009 г., се запазва. "Аргументите за това са свързани с необвързване на минималната заплата с плащания, които не са свързани с трудова дейност", съобщиха от социалното министерство. Това е една от промените след общественото обсъждане, която е приета в измененията на Закона за семейните помощи. Вчера кабинетът одобри промените, но окончателният им вариант не е публикуван. Очаква се до юли и парламентът да ги гласува, за да влязат в сила част от тях.

Непълнолетните майки ще получават помощите за децата си в натура, а не в пари. Става дума за помощта до 1 година за детето и за детските след това до завършване на средното образование. Родителите, чиито деца станат родители, обаче няма да получават вече нищо. Вместо това се предлага тяхната помощ - на бабата и дядото, да се дава накуп на родилото момиче под 18 г., ако то не прекъсне училище за повече от три поредни месеца. Според данните от над 5000 непълнолетни майки миналата година под 16 години са 1351.

Ограничава се и помощта за хората, които живеят на семейни начала - при определяне дали имат право на детски ще се вземат доходите и на майката, и на бащата, ако те живеят на един и същ настоящ адрес. Първоначално идеята беше за постоянен адрес, но в рамките на обществените консултации са получени коментари, че е честа практика родителите да живеят заедно, но да имат различни постоянни адреси.

Други изменения - като увеличаване на детските, ще влязат в сила от догодина, защото трябва да бъдат отразени в бюджета. Сега за първо дете се получават 35 лв., за второ - 50 лв. За всяко следващо помощта също е 35 лв. Калфин иска увеличаване на парите за три деца с 10 лв. - на 130 лв., а за останалите няма да има промяна. Детските ще се получават само от родители, които живеят постоянно в България (повече от 183 дни в годината) и ако правят всички ваксини и профилактични прегледи на децата си.

За семействата, които осиновяват дете, се въвежда еднократна помощ, както се получава и при раждане.

Заради драстичния ръст на майките студентки в последните години (от 1583 през 2009 г. на 7555 през 2014 г.) се прави опит за затягане на режима на получаване на помощта от тях. Вече ще е необходимо майката да е записана като студентка в редовна форма преди раждането и да не е осигурена. Помощта от 2880 лв. ще се дава на два пъти - половината след раждането, а другата - след представяне на удостоверение за записан следващ семестър.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"