Офроуд разтърсва Черноморието по празниците

Спорт

29-04-2015, 11:27

Снимка:

pixabay

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Надпреварата ще се проведе от 1-ви до 3 май около Варна

Офроуд клуб Черно море - Варна, с подкрепата на община Балчик, организират втория кръг на републиканския шампионат по офроуд и индуса. Надпреварата ще се проведе от 1-ви до 3 май около Варна. Шоуто стартира в 9 часа на 1 май в центъра на Балчик с участието на най-подготвените екипажи от цялата страна. Сред тях ще са предишни шампиони и претендентите за най-ценния трофей на годината.

Трасетата за различните класове са подготвени от най-добрите експерти по офроуд в различните дисциплини. По тях специално подготвени машини, управлявани от пилот и навигатор, ще преодолеят 700 км за три дни – през първия ден около 200, втория ден над 300 и третия ден около 150 км.

Участниците ще бъдат разделени в три класа. В "Т1" са подготвени автомобили за рали-рейд с много тунинг по двигателя и окачването, клас "Т2" ще събере хомологирани автомобили по близки до серийните оригинали, а "Т3" - бъгита, участващи по изискванията на FIA.

Много динамика, адреналин и сложна навигация е кратката характеристика на трасето за третия. Предизвикателството е без аналог. Тази година Трофи-клас машини, подготвени за най-сложните офроуд препятствия, ще се борят за титлата на " България Трофи челинджър". Това са джиповете с големите агресивни гуми и мощните лебедки.

В района на селата Орешак, Въглен, Долище, Яребична и Батово ще е арената на битката за екипажите в клас "Трофи". Състезателните дни като километри не са дълги, но времето за преодоляване на всяко трасе от всеки ден е минимум 6 часа. На 3 май в района на Осеново и Кичево ще се наблюдават елементи от Трофи трасето, а между Климентово и Кантарджиево отсечки от крос-кънтри рали.

Ще участват, разбира се, и четириколесни мотори от категорията АТВ. Едноместните четириколки са сред най-бързите участници на четири колела в пресечените терени.

Ендуро състезанието е за най-издръжливите и корави мотористи. Дисциплината е сред най-трудните въобще сред екстремните спортове. Сам с мотора си срещу предизвикателствата на природата в най-труднопроходимите места, там където не е стъпвал човешки крак. Животински пътечки, сухи дерета, скали, пясък, кал и жега.