Иранските военноморски сили стреляха по търговски кораб с българи

Новините

29-04-2015, 08:44

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според представител на иранските власти контейнеровозът бил задържан по решение на съда във връзка с неплатени дългове

Ирански боен кораб е задържал американски товарен кораб в Персийския залив и го е насочил към иранското пристанище Бандар Абас. Това съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от Ройтерс.

Представители на американската отбрана съобщиха, че най-малко пет ирански кораба са поискали корабът "Мерск Тигрис" плавал към иранския остров Ларак, докато бил в Ормузкият проток. Компанията Маерск, която е собственик на кораба "Тигрис", заяви, че на борда му има 24 души екипаж, повечето от Източна Европа и Азия.

Иранска държавна телевизия, цитирана от Фокус, съобщава, че 24-членният екипаж на задържания кораб се състои от моряци от България, Великобритания, Румъния и Мианмар, и е под командването на български капитан.

Ирански патрулен кораб е изстрелял предупредителни изстрели по товарен плавателен съд плаващ под флага на Маршалските острови, който се е опитвал да пресече пролива Ормуз в ирански териториални води, заяви говорител на Пентагона.

Задържането на товарен кораб в Залива няма политическо или военно измерение, съобщи по-късно иранската полуофициална агенция Тасним, цитирайки неназован източник, предаде Ройтерс. "Това не е свързано с военни или политически, а с граждански въпроси, на които могат да отговорят пристанищните власти", заяви източникът.

Иранските ВМС задържаха кораба по молба на иранската пристанищна служба, съобщи англоезичният отдел на иранската агенция Фарс. "Това е търговски кораб и бе издадена съдебна заповед за конфискацията му", заяви неназован източник, споменавайки спорове между пристанищните власти и собственика на кораба. ВМС на САЩ са изпратили ескадрен миноносец в района за наблюдаване на ситуацията. Пратен е и разузнавателен самолет.

Засега няма данни някой на борда на задържания кораб от иранските военни да е пострадал.

Според представител на иранските власти контейнеровозът бил задържан по решение на съда във връзка с неплатени дългове на компанията собственик. Съединените щати излязоха с официално изявление, че стрелбата по кораба, макар и реално да е стреляно над кораба, е "неприемлива".