13 православни църкви идват на крака във Варна

Животът

29-04-2015, 08:24

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Олтар и престол по каноните на православието ще бъдат изградени в Голямата базилика в Плиска за Светата литургия за 1150-ата годишнина от покръстването

Светият синод, както и представители на 13 православни поместни църкви, се събират на 1 май във Варна, преди да започнат тържествата в старата българска столица Плиска за 1150-ата годишнина от покръстването на българския народ. "Да помага Бог!", каза пред "Стандарт" Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който е основен домакин на големите събития. Те според него още веднъж свидетелстват за единството на православната църква.

Сред видните 210 гости и Божи служители са Киевският и Украински митрополит Онуфрий, представители на Вселенската, Йерусалимската, Антиохийската, Александрийската, Руската, Сръбската, Грузинската патриаршия, на полската, чешката и албанската православна църква, както и гръцки и кипърски архиепископи. Киевският и Украински митрополит Онуфрий идва като представител на Руската православна църква и обръщението към него е "Негово Блаженство". Той беше избран миналата година за предстоятел на Украинската православна църква-Московска патриаршия.

Тържественото начало на честванията е на 2 май в Плиска, където в Голямата базилика, най-голямата християнска църква в Европа до XVII в., в която цар Борис-Михаил през 864 г. покръства България, ще бъде отслужена литургия на открито. Точно в 9:10 ч официално ще бъде посрещнат Негово Светейшество патриарх Неофит, който ще отслужи литургия

в съслужение с митрополитите на БПЦ и гости на Поместните православни църкви. В нея ще участва и представителният хор на катедралния храм "Св. Александър Невски". След това с ордени ще бъдат наградени премиерът Бойко Борисов и цар Симеон II. Президентът Росен Плевнелиев, министри, депутати, шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, учени и археолози също ще се включат в грандиозните чествания край Голямата базилика.

Стягат покоите на Тато за висшия клир

Висшите духовници на православието и гости на тържествата за 1150 години от покръстването на българския народ ще отседнат в елитната почивна база на властта "Евксиноград". Там ще бъдат патриарх Неофит и всички митрополити на БПЦ и членове на Светия синод, научи "Стандарт". Сега през пролетта е най-хубавото време, в което се усеща красотата и заряда на бившата царска резиденция край морето, въпреки че в момента кипи мащабен ремонт на Двореца, който се реставрира в автентичния му вид. Но ВИП гостите ще бъдат напълно необезпокоявани и далеч от строителния шум сред любимите покои на Тато - хотел "Тунела" и най-хубавата вила "Магнолия", които са с изглед към морето. Цените по това време са извънсезонни и по-ниски. Най-евтино е в хотел "Манастира", където нощувка в стая-лукс е 100 лева. Мезонет във Фердинандовата къща е 450 лева на нощ, а най-скъпо си остава прочутото Слънчево бунгало - 600 лева.

Висшите духовници ще се насладят на френския парк и вековните кедри в него - калифорнийски и хималайски, който се счита за най-старото дърво във Варненски регион. За него разказват, че е пренесено и засадено на това място още от монасите на манастира "Св. Димитър" от ХVIII в., където по-късно построяват царския Дворец. А познавачи твърдят, че кедрите имат излъчване на т.нар. отрицателни йони, които въздействат положително на тонуса и дават енергия на хората край тях. В резиденцията е и красивият храм "Св. Димитър", изцяло построен с дарения. Останалите 120 гости на тържествата ще бъдат настанени в хотел "Лебед" на елитната верига "Гранд хотел Варна" в курорта "Св. св. Константин и Елена". Резервациите са направени по-късно, когато вече всички места в "Гранд"-а са били изкупени още през зимата за майските празници и са пълни с туристи. Но духовниците ще бъдат настанени на самия бряг на морето, в "Лебед". За тяхната гощавка ще се грижи главният шеф кулинар на целия комплекс Стоян Кирин. За пристигането им на 1 май, когато е петък и е ден за пости, е поръчано изцяло вегетарианско меню.

Вдигат олтар в руините на храма

Олтар и престол по каноните на православието ще бъдат изградени на Голямата базилика в Плиска за Светата литургия, съобщи кметицата на Каспичан Милена Недева. Тя и кметът на Плиска Христо Илиев са основните организатори на мащабните чествания. В центъра на руините от православния храм ще бъдат монтирани специални съоръжения, но в пълен синхрон със запазването на Голямата базилика. "Нашето изискване бе при монтажа на конструкциите да няма захващане, продупчване или нараняване на подовото покритие и стените на Базиликата", каза Недева.

Монтажът на съоръженията за тържествата на 2 май е започнал от вчера. Специална сцена ще има и за хористите. Ден по-рано - на 1 май, отново в Голямата базилика, ще бъдат кръстени 10 деца. Ритуалът по въвеждане в светото тайнство бе изпълнен за пръв път миналата година. Тогава по канон бяха кръстени 14 деца от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Хорът на патриаршията във варненската опера

Представителният хор на Българската патриаршия, Симфоничният оркестър на Държавна опера-Варна с диригент Станислав Ушев, както и Хорът на варненските момчета с диригент Дарина Кроснева, ще се включат в празничния концерт в сградата на Варненската опера, а входът е свободен. Ще бъдат представени рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров и 5 църковни песнопения. Честванията ще приключат на 3 май с Тържествена света литургия, която ще отслужи митрополит Йоан в катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна. Но преди това е официалното посрещане на патриарх Неофит на площада пред катедралата с духовата музика на Военноморските сили.

Това е първото официално посрещане на главата на БПЦ в морската столица, което ще бъде много тържествено. Патриарх Неофит вече идва по изключително тежкия повод - кончината на варненския митрополит дядо Кирил. Но сега той ще благослови Варна и варненци и вероятно ще има истинско стълпотворение от хора пред катедралата. Очаква се да има подаръци за патриарх Неофит и висшите духовници, но от Варненската и Великопреславската митрополия засега ги пазят в тайна.