Оплевиха тревата от покрива на "Малката Богородица"

Мисия Варна

28-04-2015, 15:03

Снимка:

varnautre.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Цял ден продължи почистването

След парковете и градинките, и храмовете във Варна също започнаха пролетно почистване. Пример за това е любимата на жителите в района на Гръцката махала църква - "Успение Пресвета Богородица". От днес работници почистват покрива на храма от треви, поникнали между керемидите. Цял ден продължи плевенето, въпреки дъжда.

Храм "Успение Пресвета Богородица", позната и като църквата "Света Богородица Панагия", се намира в района на Гръцката махала, в близост до Римските терми. Сред варненци е известна като "Малката Богородица", вероятно заради интересния иконостас "Малката Света Богородица". Но също може да се срещне като "стария храм" "Свето успение Богородично".

Историческите данни за този храм датират още от 1602г. когато всъщност е бил построен, в процеса на строежа е установено, че и в миналото там е имало храм. Църквата се отличава със своето строителство, тъй като е вкопана ниско поради тогавашните забрани за християнските храмове да надвишават два метра над земята. По време на робството всички християнски църкви са се строели без много шум и така, че да не бият на очи, което е причината за тяхното вкопаване в земята.

През 1640г. храмът претърпява пожар, но след това е възстановен и разширен, като с годините се оформя сегашния му вид. До 1914 г. той е под опеката на гръцката митрополия, след това е затворен за десетина години и през 1924 г., след идването на българския й настоятел е отворен отново.

Характерни за църквата са нейните икони, който ликове гледат на юг, а не на запад, което е в противоречие с църковните писания и канони. Експерти оценяват иконите, които се намират в храма като голямо богатство и съкровище, с което могат да се похвалят много малко църкви.

В двора на храма се намира чешмата на Хубавата Недялка. Паметник изграден в памет на убитата от турците през 1856 г. Недялка.