Само един варненски плаж със Син флаг

Туризъм

23-04-2015, 12:47

Снимка:

blueflag.org

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Плажовете се сертифицират от международно жури

Само 11 плажа и едно яхтено пристанище в България са актуални носители на международния екологичен стандарт "Син флаг", показва справка в blueflag.org предаде Дарик Варна

Само два от отличените плажове са на север от нос Емине - плажните ивици на Слънчев ден и Албена. На юг със "Син флаг" могат да се похвалят плаж "Източен" в Поморие, "Централен", "Източен" и Нов" в Свети Влас, "Север" и "Юг" в Слънчев бряг, Северният плаж в Бургас, "Харманите" в Созопол и Дюни.

Призът за качество, чистота и безопасност на морските води притежава и яхтеното пристанище "Марина Динев".

В момента "Син флаг" се вее на над 4000 плажове и яхтени пристанища в 49 държави. Страната с най-много наградени пясъчни ивици за тази година отново е Испания с 561 плажа. Следват Турция с 379, Гърция - 360, Франция - 335, Португалия - 291 и Италия - 268. "Сините флагове" в Хърватска са 97, 57 са в Кипър, 55 в Англия, в Германия са 41, 21 в Доминиканската република, само два в Бразилия и нито един на Бахамите. Само един плаж е отличен в съседна нам Румъния - "Vega vintige beach" в Мамая.

"Син Флаг" гарантира, че плажът и водата са чисти, няма канализационни и промишлени отпадни води, които да замърсяват района, плажната ивица се почиства, отпадъците се събират, има наличие на спасители, душове, тоалетни, медицинска помощ и др.

Плажовете се сертифицират от международно жури. В него влизат представители на Екологичната програма и Световната туристическа организация към ООН, Европейския съюз за опазване на крайбрежията и др.

Програмата "Син Флаг" е създадена през 1985 г във Франция. Участието в програмата е доброволно, а приза се дава само за един сезон. В случай на неспазване на изискванията, този сертификат се отнема.

В началото на май се очаква да бъдат обявени новите носители на "Син флаг".