19 от 20 договора за европари са с нарушения

Парите

23-04-2015, 08:55

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нарушенията са в областта на възлагането и изпълнението на обществени поръчки

При 20 проверени договора по еврофондовете през 2014 г. Агенцията за държавна и финансова инспекция е установила нарушения в 19. Това става ясно от писмо на директора на АДФИ Венцислав Георгиев до парламента, изпратено на 20 април 2015 г., предаде БГНЕС.

"При 18 от инспекциите нарушенията са в областта на възлагането и изпълнението на обществени поръчки и при една инспекция във връзка с изплащането на възнаграждения са регистрирани индикатори на измами", пише Георгиев. Неправомерното изплащане на възнаграждения е по програмата за "Рибарство". От установените случаи на нарушения при разходване на европейски средства при обществени поръчки: 5 са по ОП "Регионално развитие", 4 - по ОП "Административен капацитет", 2 - по ОП "Околна среда", 2 - по Европейски социален фонд.

По един случай на нарушения са констатирани по Програмата за развитие на селските райони, "Рибарство", ОП "Конкурентоспособност", Европейското териториално сътрудничество Гърция-България. Нарушение е установено и по един случай по Европейския бежански фонд. В писмото не са посочени бенефициентите на средствата по европейските фондове. Отбелязва се само, че АДФИ е издала 51 акта за установяване на нарушения. На прокуратурата са изпратени копия от 5 доклада за извършените финансови инспекции.