Кметът: Спасихме пречиствателната на Златните

След завършването й проблемът с отпадните води край Варна вече ще е окончателно решен

Средствата за разширяване и модернизация на пречиствателната станция на Златни пясъци са осигурени и строежът ще бъде завършен по график. Това обяви днес кметът Иван Портних на среща с туристическия бранш преди лято 2015. Той припомни, че проектът зацикли след като миналата година Брюксел спря финансирането на оперативна програма "Околна среда" и сроковете за изпълнението изтекоха. "До последно се борихме за този проект и накрая, с помощта на правителството, успяхме да постигнем успех: средствата, необходими за завършването на пречиствателната станция ще бъдат изплатени от бюджета на новия програмен период, въпреки че проектът е част от стария. Това е много голямо постижение, за проблем изключително важен за Варна и туристическия бизнес", коментира Портних. Става дума за 40 млн. лева, от които общината вече е похарчила 8 млн. за изграждане на дълбоководното заустване на отпадните води от пречиствателната станция на Златните. Имаше реална опасност вложените пари да останат за сметка на общинския бюджет. В новия договор, според Портних, има изрична клауза, че и тези 8 млн. лева ще бъдат възстановени.

С изграждането на пречиствателната станция на Златни пясъци окончателно ще бъде решен проблемът с отпадните води на Варна и курортите, категоричен е кметът.

През август 2014 г. започна последният етап от реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция във Варна. Неговата цел е пълното пречистване на отпадъчните води, чрез изграждането на съоръжения за отстраняване на фосфор. Работата по съоръжението трябва да приключи до 30 юни 2015 година. Проектът, реализиран с 41,5 млн. европейско финансиране, включва и приключилото изграждане на тласкател "Акациите", който отвеждат отпадъчните води на квартал „Чайка“ и местността „Св. Никола“ до станцията.

С изграждането на 2 тласкателя в морето край курорта "Св.Св. Константин и Елена" пък изобщо вече не се изхвърлят отпадни води.

До 20 май ще са приключили и всички ремонти, свързани с пътната инфраструктура към курортите, припомни Портних. До 21 април ще е преасфалтиран бул. "Христо Ботев", по който туристите влизат във Варна от юг. Между 6-и и 20-и май ще бъде подновена настилката на площада пред Катедралата. На 15 май изцяло ще бъдат отворени за движение бул. "Мария Луиза" и "Осми приморски полк". 20 май е крайният срок за завършване на основния ремонт на бул. "Княз Борис I" от Икономическия университет до "Почивка".

В първите дни на май за свободно преминаване ще бъде отворен площад "Независимост", а до 1 юни ще приключи полагането на нови настилки на цялата пешеходна отсечка на бул. "Княз Борис I" - от площада до хотел "Черно море".