Боядисват пейките и решетките по Главната

Мисия Варна

16-04-2015, 15:58

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лодките по главната - "чарът на несъвършеното"

Ново раздвижване около казуса с Дупката

Авторите на проекта се отказаха от индустриалния ефект на ръждата

Всички пейки, решетки и цветарници по пешеходната част на "Княз Борис I" ще бъдат боядисани, научи varnautre.bg. Работници вече усилено шкурят ръждата от металните части и нанасят гланцирана боя с графитен цвят.

След недоволството на голяма част от варненци от търсения ефект на старо желязо, който трябваше да подчертава корабостроително минало на града, авторите на проекта са се отказали от идеята, заимствана от градове като Хамбург и Ливерпул, където, по думите на арх. Борислав Игнатов "съвременният дизайн е вдъхновен от индустриалния дух на миналото и се търси чара на първичното и несъвършеното, вместо изкуствената стерилна "хубост" на излъсканото и помпозното".

При поставянето си всички метални части - цветарници, пейки и решетки, те бяха обработени със специален препарат, който да предизвика оксидация и да има ефекта на активна ръжда. След края на строежа те трябваше да бъдат почистени от праха и да бъде положен последният слой запечатващ лак.

Вместо това сега ръждата се премахва и металните детайли ще светнат боядисани и гланцирани.

От двете отклонения на пешеходната зона по ул. "Шипка" пък изчезват металните лодки, които трябваше да се използват за засаждане на цветя и храсти. Срещу тях също имаше много възражения. Варненци ги оприличаваха на ковчези и изтъкваха, че пречат на движението на хора и - евентуално - на линейка и пожарна. На мястото на лодките няма да има други елементи от градската среда.

По перголата (колонадата до Дупката) ще расте дива лоза - вид, който не дава плод и така не привлича насекоми. Целта е да се осигури естествена сянка за пешеходците в зоната, където физически не може да има дървета поради това, че отдолу има бетонна плоча, покриваща крепостната стена на Одесос. Именно поради тази причина лозата ще бъде засадена в "сандъците", които се виждат до някои от колоните и в които има предвидена поливна система.

В момента се изработват и кошчета със същия мотив - чайки и вълни, като по решетките. Специални ограждения ще сменят потрошените решетки на руините в началото на бул "Княз Борис I". Дупката засега просто ще бъде скрита с оригинални пана, макар че преговорите за собствеността й отново са на дневен ред. След като темата бе "замразена" по време на управлението на кабинета "Орешарски", сега по нея отново има раздвижване. Идеята е теренът да бъде откупен със средства от държавния бджет и да стане собственост на Община Варна, която да превърне мястото в голям археологически музей под открито небе.