И варненското злато влезе в Лувъра

Мисия Варна

15-04-2015, 16:06

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кремъл и Лондон искат Севт III

Две обеци, изобразяващи богинята Нике и огърлица, най-старата статуя на Аполон от 4 век пр. Хр. и керамични плочки от саркофаг са изложени в легендарния френски музей

Експонати на Регионален исторически музей – Варна, са част от голямата изложба "Епопея на тракийските царе", която беше официално открита вчера в Лувъра. Експозицията е резултат от българо-френски проект и е под патронажа на премиера Бойко Борисов.

Две обеци, изобразяващи богинята Нике, и огърлица, намерени при разкопки в района на ВиК в морската столица, най-старата статуя на Аполон от 4 век пр. Хр. и керамични плочки от саркофаг, изобразяващи много детайлно образите на жени и богини, са варненския принос към колекцията, която в момента е изложена в зала "Ришельо" на легендарния френски културен институт.

"За Варна е огромна чест да представи част от богатствата си на толкова високо ниво. Изключителен беше жестът на най-големия национален музей на Франция, който за своя сметка направи много детайлна и качествена реставрация на две от нашите керамични плочки с изображения на богини", каза директорът на РИМ – Варна, Валентин Плетньов. Той допълни, че при посещението си в морската столица специалистите от Лувъра са останали много впечатлени от богатата история на района.

Изложбата ще бъде експонирана до края на месец юли в най-посещавания музей в света, очаква се да бъде разгледана от над 4 млн. посетители.