Кремъл и Лондон искат Севт III

Туризъм

15-04-2015, 07:02

Снимка:

в. Стандарт

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Българите в Париж на опашка от обяд за чудесата на одриси, гети и трибали

Кремъл и Лондон искат Севт III. Русия, Великобритания, Мароко и Хърватска вече са дали заявка за гастрол на уникалната българска изложба "Епопея на тракийските царе. Археологически открития в България". Това стана ясно при официалното откриване на експозицията от премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов. На бляскавата церемония в Двореца на Мона Лиза присъстваха още генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова, министрите Божидар Лукарски и Николина Ангелкова, обичаната Силви Вартан, дипломати, куп ВИП гости.

"България се завръща на своето място, след като беше изпаднала в изолация в продължение на година и половина. Тази изложба означава уважение към страната ни, към министрите, към всички нас", каза Борисов. "Вежди Рашидов вдигна летвата много високо. Най-големият музей в света отвори врати за траките", допълни премиерът.

"През 2012 г., когато започнахме преговорите за изложбата в Лувъра, бях убеден, че ще стигнем до върховете на световната култура. Всъщност българската култура винаги и навсякъде е била призната. Трябва да имаме самочувствие, а не да се изживяваме като чуждопоклонници. Ние сме равни с равните", не скри удовлетворението си Рашидов.

"Тази изложба разкрива ролята на България в европейската цивилизация. Убедена съм, че тракийската епопея ще доведе много нови туристи в страната ни", не се поколеба Ирина Бокова. Сред най-развълнуваните наши сънародници беше самата Силви Вартан. Бойко Борисов я прегърна сърдечно и побърза да попита съпруга й, американския продуцент Тони Скоти, дали напредва с българския. Силви му отговори на родния ни език: "Не съвсем, но работим". Борисов обясни на нашенския зет: "Нали сте наясно какво казваме в България - "Откъдето е жената, оттам е и родата".

Опашка пред Севт III извиха българи, които от години живеят в Париж, часове преди първото официално откриване на уникалната тракийска изложба в Лувъра. Още от обяд около култовата стъклена пирамида на прочутия архитект Пей започнаха да се събират нашенци. Те нямаха търпение да дочакат протоколното въвеждане на публиката и се присъединиха към журналистите от наши, френски и европейски медии. Сладур на 10-12 години гордо се разхождаше с тениска, на която пишеше "България на три морета". Юнакът беше сред първите посетители в четирите зали в крилото "Ришельо".

Сънародниците ни обаче бяха недоволни от липсата на широка реклама за събитието във френската столица. Някои от тях споделиха, че досега не са попаднали на нито едно от предварително обещаните 220 рекламни пана за събитието. "Те ще се появят точно след четири дни - това е практика и стратегия в Лувъра през последните сто години. Тя работи безотказно", репликира д-р Александър Баралис, един от топ експертите в световния музей и куратор от френска страна. Пак той уточни, че елитното специализирано издание "Досие археоложи" е посветило цял брой на тракийските владетели. Според него досега са излезли над 200 публикации за експозицията. "Траките - ВИП гости в Лувъра" - така френски сайтове обявиха премиерата на прекрасната експозиция. От 16 април до 20 юли по 30 000 души на ден ще се дивят пред 1628-те експоната от 17 български музея. Изложението включва 20 артефакта от самия Лувър и 11 от Бритиш музеум, испанския "Прадо", от Неапол и Бари, от глиптотеката "Ни Карлсберг" в Копенхаген и Френската национална библиотека. Очаква се през четирите последователни зали в крилото "Ришельо" да преминат общо 4 милиона ценители.

Френски чудеса в Квадрат 500

Рашидов подписва с Двореца на Мона Лиза договор за още 5 години

Френски чудеса ще радват българските ценители в новата Национална галерия "Квадрат 500" в София. Лувъра, както и някои от големите музеи в Париж като "Гран Пале" и "Д'Орсе" ще си сътрудничат с най-новото българско арт средище, добило популярност като БГ Лувъра. Това стана ясно вчера след срещата на министрите на културата на Франция и България Фльор Пелерен и Вежди Рашидов. Двамата подписаха в Париж съвместна Декларация за защита на авторските права и на културното наследство. Това стана в сградата на френското културно ведомство по време на работна среща, на която присъстваха Полина Карастоянова, председател на Комисията по култура и медии към Народното събрание, френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан и членовете на двете делегации.

Фльор Пелерен поздрави Вежди Рашидов за изключителния успех на България с откритата в Лувъра изложба "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България". "Ние ценим много високо енергията и последователността, с която Вежди Рашидов, като министър в първия и във втория си мандат досега, работи за развитие на културното сътрудничество между България и Франция. Затова предлагаме след изтичането на 5-годишното Споразумение между България и Лувъра през 2016 г., то да бъде подновено за още пет години", заяви г-жа Пелерен. Тя поздрави Вежди Рашидов и за изграждането на новата Национална галерия "Квадрат 500" в София. Двамата министри договориха по-активно сътрудничество и между националните филмови центрове на двете страни по повод 100-годишнината на българското кино, както и активната съвместна работа в областта на библиотечното дело и културното наследство.

По време на разговора министър Рашидов подкрепи подготвяното в момента от Франция и Италия предложение до Европейския съюз да бъде дигитализирано ценното културно наследство на Ирак и Сирия, част от което е подложено на унищожение. Министър Пелерен прие предложението на Вежди Рашидов България и Франция да подпишат Споразумение за борба с нелегалния трафик на културни ценности. Това ще стане в следващите месеци по време на нейното посещение в България.