Пиян шофьор, убил пешеходец на "Сливница", ще лежи 2 години и 8 месеца

Крими

14-04-2015, 19:33

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От удара тялото на загиналия е било качено на предния капак на колата, разбило стъклото на автомобила и било изхвърлено на пътя

Присъда от 2 години и 8 месеца "лишаване от свобода" и 3 години и 8 месеца без право да управлява превозно средство наложи Варненският окръжен съд на Даниел Иванов, причинил по непредпазливост и след редица нарушения на Закона за движение попътищата смъртта на 52-годишен пешеходец.

34-годишният подсъдим се възползва от привилегията на съкратеното съдебно следствие, призна вината и фактите, посочени в обвинителния акт. Първата съдебна инстанция му определи наказание 4 години лишаване от свобода, което редуцира с 1/3 до 2 години и 8 месеца при първоначален общ затворнически режим.

Ефективната присъда за пияния шофьор, убил пешеходец на маркирана пешеходна пътека идва след по-малко от 4 месеца от пътно-транспортното произшествие. На 20 декември миналата година, след 3 бири по 500 гр и 2,7 промила алкохол в кръвта Даниел се прибирал с автомобила си към дома.

По бул. "Сливница" в посока бул. "Република", въпреки пътния знак, който обозначавал пешеходна пътека и ограничавал до 30 км/ч скоростта за движение, той връхлетял с 50 км/ч върху пресичащия на пешеходна пътека 52-годишния Георги Добрев. От удара тялото на загиналия било качено на предния капак на колата, разбило стъклото на автомобила и било изхвърлено на пътя. Водачът не спрял на място. Отдалечил се от катастрофата и преустановил движението на голямо разстояние от инцидента. Таксиметров шофьор, който го последвал извикал Пътна полиция и Бърза медицинска помощ. Лекарите констатирали смъртта на пешеходеца, който загинал мигновено при разкъсване на аортата и сърцето, следствие от съчетана травма на главата и тялото.

Даниел Иванов, който има в биографията си налагани административни наказания "глоба" и отнемане на шофьорската книжка за други пътно транспортни произшествия ще заплати близо 5000 лева разноски по делото и възнаграждението на адвоката на близките на загиналия пешеходец.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на въззивен контрол в 15 дневен срок.