БМФ влага над $150 млн. в 6 нови кораба

Животът

14-04-2015, 08:56

Снимка:

в-к "Стандарт"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Само след два месеца - през юни, в състава на Параходство БМФ ще влезе още един нов кораб - "Персенк"

Над 150 млн. долара инвестира Параходство "Български морски флот" (БМФ) в поръчката на 6 чисто нови супермодерни кораба от китайска корабостроителница. Това съобщи специално за "Стандарт" изпълнителният директор на параходството Александър Калчев, който беше гост на организираната преди дни от вестника и КРИБ национална дискусия "ДА! На българската икономика".

От първото тримесечие на 2016 г. в параходството поетапно трябва да започнат да влизат новопостроените 42 300-тонни бълкери (б.а. - от англ. Bulk Carrier, кораб за насипни товари), обясни Калчев. Те ще са с нов дизайн, разработен специално за БМФ и с изключително икономични двигатели, което ще ги прави високо конкурентни дори и в такъв нисък фрахтов пазар като сегашния, обясни Калчев. И 6-те нови кораба ще са с ледови клас и със специални размери, за да могат да плават както в големите ширини на Северно и Норвежко море, така и в реките и езерата на Северна Америка (б.а. - тип "лейкъри"), обясни Калчев.

Само след два месеца - през юни, в състава на Параходство БМФ ще влезе още един нов кораб - "Персенк", съобщи още Калчев. "Персенк" е кораб близнак (б.а. - на агл. sister ship) на получения на 1 април в Шанхай 30 346-тонен бълкер "Белмекен", обясни шефът на БМФ. С "Белмекен" и "Персенк", както и с 6-те нови бълкера, които ще получи догодина, БМФ ще експлоатира кораби с общ тонаж над 1 млн. т DWT - повече, отколкото при приватизацията на параходството през 2008 г.