6000 румънци посрещат Великден във Варна

30 круизни кораба чакаме това лято на Морска гара

Минимум 6000 румънски туристи ще отседнат по Великден във варненските курорти Златни пясъци и Св.Св. Константин и Елена. Легловата база на 10 големи хотела е запълнена на 100%. Не е ясно още колко от малките хотели във Варна и Балчик ще настанят румънски гости. Това коментира за Varnautre.bg доц. Стоян Маринов, член на УС на Варненска туристическа камара.

70% от гостите идват за пореден път, доволни от съотношението цена-качество. Доброто обслужване и приемливите условия ни правят предпочитана дестинация пред Гърция и Турция. Четиридневната почивка по нашето Черноморие струва около 500 лева на турист.

"Голяма част от румънците пътуват с автомобилите си. Преходът Букурещ - Варна с автомобил отнема не повече от три часа. Ако румънците трябва да отидат в Гърция или Турция ще се наложи да пътуват със самолет, а това оскъпява ваканцията им. Тук им предлагаме отлични спа услуги, процедури, добра анимация", допълни Маринов.

По думите му не е коректно твърдението, че има ръст на туристи, но няма печалба за бранша.

"Вярно е, че се наложи да направим доста отстъпки, но няма начин някой да работи, ако е на загуба", каза Маринов.

Той уточни, че и това лято се очаква във варненското пристанище да акостират поне 30 круизни кораба. Кризата в Украйна продължава, санкциите срещу Русия, затваряне на пристанището в Крим и други руски пристанища обърна нещата в наша полза, но не можем да разглеждаме това като наш стратегически успех. С това състояние на варненския порт не можем да имаме претенции за круизна дестинация", каза още Маринов.

Според него сезонът е неясен, но има начини да се компенсира кризата с отлива на руски туристи чрез добра реклама в Румъния и Молдова. "Общината да натовари един автобус с фолклорни състави и да организира поредица от хепънинги примерно в Букурещ и Брашов. Ако привлечем 100 000 румънски туристи за лятна почивка у нас, ще компенсираме липсата на руснаци", каза още Маринов. Според него добра алтернатива е и Молдовския пазар, който все още е неразработен. "Ще има сезон, труден, но ще се справим!", категоричен е експертът.