ДНСК се самосезира за срутилия се хотел

Към този момент строителят не е спазил изискването за уведомяване на органите на ДНСК и предоставяне на необходимите данни

ДНСК незабавно стартира процедура за обследване на авария в строителството в курортния комплекс Слънчев ден въз основа на информация, разпространена от медиите за срутил се хотел на територията на комплекса. Към този момент строителят не е спазил изискването по Наредбата за обследване на аварии в строителството за уведомяване на органите на ДНСК и предоставяне на необходимите данни.

Процедурата по обследване на авария би трябвало да започне със съставяне на подробен констативен протокол, в който да са отразени всички обстоятелства, свързани със строежа и настъпилата авария, в т.ч. данни за наименованието и предназначението на строежа, датата и часа на аварията, състоянието на строежа преди и след аварията, данни за участниците в строителството и други.

Органите на ДНСК съвместно с органите на общината още утре ще извършат проверка на място, при която ща бъде съставен констативен акт за спиране на строежа. Въз основа на констативния акт от началника на Регионален отдел "Национален строителен контрол" (РОНСК) Варна незабавно ще бъде издадена заповед за спиране на строежа, съдържаща задължителни указания за обезопасяване по предписание на правоспособно техническо лице, определено със заповедта.

В тридневен срок от началника на РОНСК - Варна ще бъде издадена заповед за назначаване на техническа експертна комисия, която да установи причините за аварията. Техническата експертна комисия въз основа на изготвена техническа експертиза съставя протокол за проучване на аварията, включващ и задължителни предписания за ликвидиране на последиците.

Всичко по темата досега:
19:18 Хотел се срути край Варна! Един е загинал, издирват трима под останките
20:28 С термокамери издирват оцелели под срутения хотел (видео)
20:46 Един от затрупаните започнал работа във фирмата преди 10 дни
21:18 Не се знае колко са затрупаните под хотела, загиналият е размазан (видео)
22:27 ДНСК се самосезира за срутилия се хотел

ФОТОРЕПОРТАЖ »