Заведоха дело срещу СДС-Варна заради избора на Янко Станев

Варненската организация не е съгласна с възстановяването на лицето Янко Станев като член на СДС и съответно жалва нелегитимното му избиране за председател

Дело в Районния съд срещу ръководството на СДС-Варна заведоха местни седесари. "Причината за този акт е липсата на каквато и да е реакция от страна на ръководството на партията предвид депозираните жалби и писма от членове на варненската организация относно преврата, който се състоя във Варна с провеждането на нелегитимната конференция на СДС – Варна на 8 февруари, пишат в писмо до медиите от Инициативния комитет за спасяване на СДС-Варна.

Ето какво пише в исковата молба:

"На 08.02.2015година в град Варна, група лица са провели публично мероприятие, оповестeно след тази дата в средствата за масова информация, като "извънредна градска конференция"на СДС - Варна. В провеждането на това мероприятие е участвал Юрий Колев – секретар на СДС - Варна, който единствен от участниците е имал правото на конкретни организационни и представителни функции от името на ПП "СДС”.

Провеждането на мероприятието от 08.02.2015 г. не е било съгласувано по реда на чл.49 ал.2 от Устава на ПП "СДС"с НИС на СДС – София, като то не е било свикано от Градският съвет на СДС - Варна. Проведеното събрание не може да бъде определено като "градска конференция" по смисъла на Устава на ПП "СДС" поради отсъствието на валидно взето решение за нейно провеждане съобразно устава и липсата на обществено оповестяване на това решение. Градският съвет на СДС в град Варна не е провеждал преди 08.02.2015 год. редовно или извънредно свое заседание, на което да е взето по реда предвиден в Устава, решение за свикване на извънредна сесия на 08.02.2015 година. Липсва съответно решение на Градският съвет на СДС за датата, мястото и дневния ред на такава конференция, която да се проведе на 08.02.2015 година. Поради отсъствие на обичайната подготвителна дейност за провеждане на легитимна конференция на СДС – Варна, мероприятието от 08.02.2015 година е останало неоповестено преди датата на провеждането му".

Освен това варненската организация не е съгласна с възстановяването на лицето Янко Станев като член на СДС и съответно жалва нелегитимното му избиране за председател на СДС-Варна от нелегитимната конференция, както и от нежеланието на ръководството на СДС да вземе отношение по случая до ден-днешен.

Според варненските седесари "Публичното мероприятие проведено на 8 февруари в град Варна е било организирано, финансирано и контролирано от местния общественик – д-р Янко Станев – настоящ общински съветник. В предходен период от време той е членувал в общинската организация на СДС – Варна, като членството му е било прекратено през 2004 година по реда на чл. 11 ал. 4 и ал.5 от Устава на СДС. Публично известно е, че това лице след членството с в СДС се е афиширало като национално значим функционер на ДПС, от листата на която организация, той е бил избран за общински съветник в настоящия състав на Общински съвет – Варна.

На публичното мероприятие проведено на 8 февруари 2015-та лицето Янко Станев е бил избран за Председател на градската организация на СДС – Варна. Извън обстоятелството за липсата на факт, свързан с провеждане на легитимна конференция на градската организация на СДС – Варна на 08.02.2015 год. правещ всички решения взети на тази дата изначално нищожни, лицето Янко Станев не може да възстанови членството си в СДС-Варна поради действието на абсолютната уставна забрана на чл.8 ал.4 от Устава на ПП "СДС".

Оповестяването в средствата за масова информация на нищожното решение за избора на д-р Янко Станев за Председател на СДС – Варна, нанася на градската ни организация на СДС изключително силен удар, поради несъвместимостта на личността и действията на "новоизбрания председател " с целите, ценностите и принципите на работа на синята партия.
Междувременно до днес (8 април) не е обявена нова дата за провеждане на нова, легитимна отчетно-изборна конференция на СДС-Варна. Предвид това членове на СДС Варна правят подписка с искане да бъде проведена легитимна конференция, в която да участват истинските реални членове на варненската организация, а не незнайно откъде попаднали в списъците лица.