1,225 млн. са ваксините срещу "син език". Фермерите: не стигат

По данни на Агенцията, до този момент са ваксинирани общо 1 087 979 овце

Животновъдите, които отглеждат дребни преживни животни могат да са спокойни, че има достатъчни количества от ваксината против заболяването "син език", увериха от Агенцията по безопасност на храните. В наличност са доставени 1 225 000 дози и ваксинацията върви по план, съобщи изпълнителният директор на агенцията проф. Пламен Моллов. Съобщението е по повод изказване на животновъди от страната, че няма достатъчно ваксини срещу болестта. "Ваксината за "син език" не достига за всички животни", коментираха фермери пред БНР. "Животните се ваксинират избирателно", твърди животновъдът от Старозагорско Христо Даков. "Понеже има недостиг на ваксина, има заповед да се ваксинират само животните, които са преболедували. На нашия доктор са му дали определени ваксини и са му казали, че трябва да ваксинира само там, където има заболели животни", посочи фермерът.

По данни на Агенцията, до този момент на територията на цялата страна срещу заболяването са ваксинирани общо 1 087 979 броя овце. Не се наблюдават промени в здравния статус на ваксинираните дребни животни, те понасят много добре приложената ваксина.

Нужното количество ваксини е раздадено на всички регистрирани ветеринарни лекари. При евентуално изчерпване на дозите в дадена област, Българската агенция по безопасност на храните се ангажира да набави допълнителни количества.

В началото на годината правителството реши да отпусне 4,625 млн. лв. за закупуване на ваксина срещу болестта "Син език", за да се ваксинират всички овце и говеда на територията на цялата страна през пролетта. Ваксинирането трябваше да стартира на 1 март.