Във Варна изяждаме 350 000 козунака за Великден

Цената на хубавия козунак започва от 2,50 лева

Огромно разнообразие от вкусове, форми и цени ще има при козунаците във Варна по Великден. Очаква се на местния пазар да бъдат пуснати за продажба 350 000 броя, каза за Varnautre.bg председателят на Съюза на хлебопроизводителите във Варна Иво Бонев. 

Според състава на продуктите специалистът разграничи два вида козунаци. Първите са произведени от миксова смес. В тях се съдържат мляко и яйца на прах, а цената им варира от 1,20 до 2 лева за 400 грама. "В този случай положителното е, че няма риск от заразяване със салмонела", каза Бонев.

Истинските козунаци, които се предлагат предимно по фурните в града, отнемат на майсторите 5-6 часа и са приготвени с истински яйца, масло, мляко и захар. Тяхната цена тръгва от 2,50 лв. за козунак без пълнеж и може да стигне до 4 лева за козунак с пълнеж.

7 са големите производители в морския град, още около 40 по-малки фирми работят денонощно, за да набавят огромните количества за празника. Производители от цялата страна, сред които най-активно от Добрич и Хасково, също атакуват варненският пазар.

Рискът от използването на некачествени материали е нищожен, тъй като чиновници от четири инстанции проверяват производителите. На лов за нарушители са тръгнали представители от Агенцията по безопасност и контрол на храните, които са крайно агресивни и мотивирани в проверките си, посочи Бонев. Освен тях надзор упражнявали служители на НАП, Комисията за защита на потребителите и Инспекцията по труда.

От 14 декември 2014 г. съгласно европейските директиви е обновен Закона за храните. Според поправките всички съставки на продуктите, в това число оцветители, консерванти и подобрители, се изписват четливо на етикета. Според Бонев няма начин във великденските козунаци да попаднат забранени или опасни продукти. Въпреки това той предупреди хората с алергии да избягват евтините сладки хлябове, които съдържат подсладители като цикламат и аспартан, оцветители като бетакаротин и някои видове есенции, които са алергени.

Шефът на местните хлебопроизводители посъветва потребителите да избягват скъпите вносни продукти, които са пълни с химия, за да издържат дълго. Те се предлагат лъскаво опаковани в големите търговски вериги и се предпочитат предимно от чужденците във Варна.