Масовата сеч над "Аспарухово" е затлачила и дерето към квартала

Мисия Варна

07-04-2015, 14:44

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Аспарухово" на протест срещу изсичането на горите

В подписка се настоява категорично да спре дърводобива в района

В продължение на две поредни съботи са събрани общо 1902 подписа против изсичането на горите над варненския квартал "Аспарухово". 1376 от подписите са от жители на района.

На 4 април, в Седмицата на гората, група граждани от Варна организира поход с посещение на терен с масова сеч над квартала, част от събитието "Да спасим горите край Аспарухово 2".

В похода са се включили 32-ма души, от които 7 деца под 10 години. С "Хубава си моя горо" на уста участниците в акцията потеглили от центъра на квартала по дерето до ул."Моряшка". След излизане от строителните граници на "Аспарухово", походът преминал по черен горски път и по пътека сред красива смесена гора от дъб, габър и мъждрян. Хората обаче били дълбоко потресени при гледката на безумната сеч, простираща се от двете страни на дерето в протежение на около 2 километра, при ширина на сечището от 100 до 400 метра. Клоните били разпилени и захвърлени в самото дере, отичащо се към квартала. Имало и неизвозени дървени трупи. Върху територия с площ от 150 на 70 метра не било оставено нито едно дърво. В тези голи участъци активистите са направили замерване на две места се е оказало, че в квадрат с площ от 100 кв.м са отсечени 9 или 10 дъбови дървета със среден диаметър 30-40 см. Скоро станало ясно, че това е законно сечище, разказаха в писмо до Varnautre.bg организаторите на похода.

Те припомнят, че според чл.1 ал.2 от Закона за горите основната цел е увеличаване площта на горите, подобряване състоянието им, гарантиране и поддържане на екосистемите, социалните и икономическите функции на горските територии, както и осигуряване на възможности за отдих на населението и подобряване на условията за рекреация;

Три дни преди похода инициаторите на акцията са поканили в писмо представители на Община Варна, Държавно горско стопанство Варна, Районна дирекция по горите Варна и РИОСВ Варна. Никой обаче не се отзовал на поканата.

Те настояват категорично да се прекрати дърводобива от площите, където водата се оттича към "Аспарухово", а институциите да застанат зад правото на гражданите на живот, на здравословна среда, на чиста природа, вместо да обслужват икономическите интереси на ограничен брой от хора и фирми.

Информация по темата, както и снимков и видео материал може да се открие в новосъздадената фейсбук група - Да спасим горите над "Аспарухово".