Скандален плажен строеж на "Фичоза"

Мисия Варна

07-04-2015, 12:03

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Теренът е един от 7-те, на които било планирано изграждането на баровско селище с приказна морска панорама на доскоро дивия плаж

Строители заградиха бреговата ивица в местността "Фичоза" край Варна. Оградата скрива реалните дейности на терена, който е и в свлачищен район. Инвеститорът, твърди, че укрепва брега. "Господари на ефира" обаче в поредица от репортажи излъчиха кадри от изсечени дървета и строителни дейности върху терена, разположен на морския бряг. Според репортера на "Господари"-те Боби Касиков теренът е само един от общо 7-те, на които е планирано изграждането на баровско селище с приказна морска панорама на брега на дивия доскоро плаж "Фичоза".

В проекта са обявени 4 декара земя, но площта на заградената ивица не е по-голяма от 1 декар. Фирмата-изпълнител "Ем Джи Тур" заявява, че се извършват укрепителни работи, тъй като пътят пропада. След първото посещение на екипа на предаването около ивицата са поставени камери за постоянно видеонаблюдение. Фирмата е обещала да изпрати документите, удостоверяващи законността на строежа, но това така и не се случило. 
По документи този имот не влиза в Зона "А" на изключителната държавна земя, която е 100-метрова защитена зона и хабитат на защитени видове птици и риби. Според имотните скици на строежа, стартирал на плажа "Фичоза" с документация за брегоукрепителни дейности пък морето е изяло 20 м от морския бряг в последните години и това е довело до абсурда теренът, вписан с големина 4 дка и разположен на законовото отстояние от забранителната за строителство зона, сега да се "разполага" едновременно на сушата и в морето, за да отговаря на профила си.

Кметът на "Аспарухово" панически прехвърли репортерските въпроси за това как изключителна държавна собственост, каквато е морският бряг, се е превърнала в частна, към "компетентните органи". Същото питане затрудни и главния архитект на Варна Виктор Бузев, който влезе в голяма община именно от администрацията на район "Аспарухово".

Продължението на разследването на "Господари на ефира" продължава и довечера…