Опасни храни ни докарват 200 болести

Животът

07-04-2015, 07:36

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

5 ключа за по-безопасна храна

Лекари заклеймиха барбекюто, било канцерогенно

Опасни храни ни докарват 200 заболявания, като в това число са не само леките форми на чревни разстройства, но и по-тежки заболявания, включително и рак. Консумирането на небезопасни храни е свързано със смъртта на над 2 млн. души в целия свят. По последни данни в европейския регион има 310 хил. човека с бактериални хранителни инфекции, от които има данни за 304 смъртни случая, като това е информацията само за "върха на айсберга". Това каза вчера проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика, в навечерието на Световния ден на здравето. Тази година той е посветен на безопасното и здравословно хранене.

Здравословното хранене осигурява до 35% защита от раковите заболявания, единодушни са специалистите по хранене. Барбекюто определено не е от тях. Бързо изпеченото на открит и силен огън месо има канцерогенен ефект, като най-често причинява рак на стомаха, дебелото черво и тънките черва, хранопровода или панкреаса. Това пък твърдят експерти от Анадолу Медицински Център. Те предупреждават, че месото, приготвено на силен огън за кратък период от време, има канцерогенен ефект и крие рискове за здравето. Като причини за появата на
рак на стомаха, червата и на хранопровода. на преден план излиза начинът на приготвяне на месото и честотата на консумация.

От храните, обработвани на висока температура, най-голям риск представляват тези, които са богати на протеини. Ако на силен огън се приготвя риба, тя също не е безвредна. При печенето на висока температура пържолата или кебапчето претърпяват денатурация. След това обаче стеклите се от тях мазнини в скарата изгарят. Получава се оксидиране, което се прикрепя към мръвката и попада с нея в човешкия организъм. Затова специалистите по хранене препоръчват да не се набляга на барбекюто по празници, а когато все пак консумираме скара, да я преглъщаме с обилно количество салата, която действа като антиканцероген.

Включването на зеленчуци и плодове в менюто намалява риска от рак на белия дроб, устата, хранопровода, стомаха и на дебелото черво, уточниха от Националния център за обществено здраве и анализи. Витамините С и Е, каротеноидите и други фитохимични и антиоксидантни елементи в плодовете и зеленчуците неутрализират отделяните оксиданти, които са в основата за развитие на карценомите.

Сухите мезета, тип колбаси, са изключително опасни за хипертониците, тъй като количеството сол в тях надвишава 5-10 пъти допустимото здравословно количество. Натриевият катион в тях задържа водата, от което се вдига кръвно и се натоварва сърцето. В някои от трайните колбаси производителите добавят нитрати за запазване на свежия червен цвят. След като те бъдат погълнати, се превръщат в нитрозамини, които са канцерогенни и опасни за черния дроб и пикочния мехур.

Солта, когато е сложена в ястието и се готви заедно с него, също е опасна, тъй като се превръща в оксидант. Затова диетолозите препоръчват ястията да се осоляват, след като се свалят от огъня. Пържените ястия провокират гастрит и язва. Когато менюто е предимно от месо и мазни храни, подаграта и диабетът са неизбежни. Захарната болест, от своя страна, уврежда бъбреците, черния дроб, сърцето и очите.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен