Иван убил красивата Хюлия, защото му отказала секс

Подсъдимият призна вината си, за да намали наказанието

Убиецът на Хюлия Маджар призна вината си. В 15 часа днес ще стане ясна присъдата на Иван Тодоров, обвинен в жестокото убийство на 24-годишната красавица. Делото се гледа във Варненския окръжен съд. Подсъдимият се възползва от гл. 26 от Наказателния кодекс за процесуално съкратено съдебно следствие, при което признава фактите, посочени в обвинителния акт и се отказва от събирането на нови доказателства по делото. Затова и не бяха призовани допълнително свидетели и вещи лица.

В рамките на съдебното заседание Иван призна вината си, но обяснение на мотивите за стореното изрече при закрити врати. Стана ясно, че се е надявал на интимни отношения с Хюлия, каквито не са имали преди това. Двамата са били само приятели и добри познати.

По думите на Иван, Хюлия му е дала надежда, че могат да бъдат интимно близки. Два часа те са били в колата му, като през това време са си разменяла ласки. През това време Хюлия е разговаряла с приятеля си и с майка си. В един момент момичето е изрекло нещо, с което е засегнало силно мъжкото достойнство на Иван. Какво точно не стана ясно. Това отключило агресията у него. Иван ударил момичето силно в лицето. Хюлия излязла от колата и хукна да бяга. Той я настигал и нанесъл множество удари с гаечен ключ. Едва когато видял, че е бездиханна, Иван разбрал какво е направил. След това я прибрал в багажника.

После подсъдимият поискал с sms 300 000 лева откуп от близките на жертвата си. Ден по-късно изхвърлил тялото на Хюлия в лозов масив край Аксаково и напуснал страната през ГКПП "Дунав мост".

Тодоров беше обявен за международно издирване с европейска заповед за арест. Три дни по-късно, на 6 януари 2014 година бе задържан от холандските органи на реда, а два месеца след това предаден на българските власти.

От 24 март миналата година Иван Тодоров е във варненския затвор с мярка за неотклонение "задържане под стража". В хода на следствените действия са били събрани категорични доказателства, че кръвта, намерена в автомобила на подсъдимия е от жертвата. Такива следи с ДНК профилиране са установени и по дрехи и вещи на Тодоров.

Родителите на жертвата Назми и Редмие Маджар днес бяха конституирани като частни обвинители и предявиха граждански искове по 150 000 лева за всеки един от тях. Техният адвокат - бившият депутат Павел Димитров, изрази становище, че близките на Хюлия са против съкратения ред на процеса. Според тях подсъдимият няма да получи справедливо наказание.

Прокуратурата поиска доживотен затвор за Иван Тодоров. Според закона обаче след редукцията от 1/3 на наказанието се стига до 30 години лишаване от свобода.

Адвокатът на родителите на Хюлия поиска доживотен затвор без право на замяна. Защитата на Иван мотивира действията на своя клиент с афекта, който е произвел отказа на момичето. Той поиска евентуалното наказание от 30 години затвор да бъде редуцирано.

По-късно ще стане ясна окончателната присъда на убиеца.