Ромски лидер от Варна обвини ТВ водещи в дискриминация

Животът

05-04-2015, 10:02

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Аспарухово" на протест срещу изсичането на горите

Демир Янев твърди, че представянето на информацията около наводнението в Аспарухово нагнетява страх и омраза сред ромите

Водещите на предаването "Здравей, България" Ани Цолова и Виктор Николаев са обвинени в дискриминация, стана ясно тази сутрин в ефира на Нова ТВ, предава Vesti.bg.

Според председателя на фондация "Ромска солидарност" Демир Янев на 20 юни м.г., сутринта след опустошителните наводнения във варненския квартал "Аспарухово", двамата са поставили фокус върху "незаконната циганска сеч", прочитайки в ефир публикация по темата. Това става повод той да сезира Комисията за защита от дискриминация.

Янев посочва, че този вид дискусии се възприемат от ромите като тормоз и заплаха и нагнетяват чувство на несигурност, унижение, страх, омраза и отчуждение от обществото.

На 24 март Комисията за защита от дискриминация констатира, че в предаването е имало случай на дискриминация, засегнати са неопределен брой лица по признак етническа принадлежност.

Комисията препоръчва занапред журналистите в телевизията да се въздържат от изявления, засягащи честта и достойнството на личността на основата на признак етническа принадлежност и/или подбуждащи към дискриминация. Има и съвет да бъде въведен механизъм за самоконтрол, като се очаква периодично докладване на всеки три месеца за срок от една година.

"Дискриминацията е в използването на думите "циганска сеч", което е цитат от публикация няколко месеца по-рано, каза заместник-председателят на комисията Баки Хюсеин.

Водещите упрекнаха Комисията за защита от дискриминация в избирателност в санкциите, тъй като в онлайн пространството и пресата има стотици страници и публикации, използващи същата фраза, срещу които не са предприети подобни мерки.

Златина Дукова от Комисията за защита от дискриминация от своя страна отвърна, че в случая е постъпила конкретна жалба с оплаквания и те са длъжни да се произнесат по нея.

"Някак пришито, в един момент, решавате да прочетете този цитат. С този цитат се прави внушение", каза Дукова.

"В случая има цинизъм от страна на комисията. Точно в това предаване започнахме инициатива в помощ на тези хора, от чието име казвате, че сме ги дискриминирали", коментира водещият Виктор Николаев.