Започва ремонтът на Спортното училище

Мисия Варна

04-04-2015, 19:56

Снимка:

Варнаутре.бг

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Треньорите трябва да играят ролята на спортни скаути в часовете по физическо възпитание, обясни новата стратегия министър Кралев

Вече е приключило енергийното облседване на сградата и след старта на програма "Региони в растеж" ще започне ремонтът на Спортното училище във Варна. Това каза днес във Варна спортният министър Красен Кралев.

След като получил сигнал от Община Варна, че училище "Найден Геров" има нужда от физкултурен салон, какъвто никога не е имало, министърът разпоредил да бъде изготвена категоризация на всички школа в страната според тяхната спортна база. Оказало се, че 600 училища, в това число и в София, Варна и Пловдив, нямат зали за спорт. За изграждането им ще са нужни над 200 млн. лева, непосилни за спортното министерство, чийто бюджет е под 67 млн. лева - "за същата сума Реал Мадрид си купи десен бек миналата седмица", пошегува се Кралев. Затова ни е нужда много сериозна обосновка, за да убедим финансовия министър Владислав Горанов да осигури пари за физкултурни салони.

Друг шанс за спортната инфраструктура в страната са инструментите за финансов инженеринг на Европейската комисия, обясни министър Кралев в отговор на въпрос как министерството може да помогне за строителството на стадион "Варна". По тези програми през 2016 г. Министерството на младежта и спорта ще може да съдейства общини и клубове да получат нисколихвени кредити за ремонт и изграждане на стадиони, зали и игрища. Общият бюджет, с който ще разполага ММС за това, е 90 млн.

До есента се очаква да приключи и ремонтът на баскетболната и футболна зали "Христо Борисов" и "Владислав" във Варна, съобщи още днес Красен Кралев. В момента се изготвя проекто-сметната документация. Заедно с Община Варна министерството работи и по завършване на зала "Младост", която преди 6 години беше започната като база за бадминтон, но сега ще бъде преобразувана в многофункционална.

"Най-големият проблем обаче е сбърканата схема, по която в момента възпитаваме спортни навици у децата. Часовете по физическо възпитание не са достатъчно, но и не се провеждат както трябва - момичетата бягат с токчета, никой не си прави труда да носи екип, процесът е изпуснат", каза министърът. Затова екипът му е започнал мащабна реформа в областта на спорта. С въвеждането на 3-ти час по физическо възпитание ще бъдат избрани 10 спорта, които - според базата и традициите в съответното населено място, ще тренират децата. "Вече постигнахме споразумение с Министерството на образованието и в Закона за училищното образование ще бъде записано, че часовете по физическо възпитание ще се водят от квалифицирани преподаватели още от 1-ви клас. Така, след целенасочени занимания по един спорт, в училищата ще се появят отбори, ще има турнири между училищните отбори, ще възродим интереса на децата към спорта. Училищните треньори пък ще играят ролята на спортни скаути, за да привличат децата с потенциал към сериозна състезателна дейност", обясни Кралев, чиято кариера в леката атлетика започнала по същия начин - учителят му по физическо от Английската гимназия забелязал качествата му на атлет и го изпратил да тренира, за да стане години по-късно национален рекордьор в бяганията.