Варна ще стопи разликата за 2 години

Втори кметски мандат на ГЕРБ - това вече е друго, прогнозира премиерът

"Гарантирам, че за две години рязко ще се усети разликата във Варна. Градът ще стопи разликата със София, Пловдив и Бургас". Това се зарече днес премиерът Бойко Борисов пред членове на младежката организация на ГЕРБ. От думите му стана ясно, че Варна е изостанала заради липсата на проекти, чрез които да се развива градът.

"Малко по на заден план беше Варна, но не при нас", обясни премиерът. Нещата тръгнали да се оправят преди 2 години, когато били започнати първите проекти. "Но трябва време, за да се задвижи един проект, от старта, от идеята до реализацията минават поне 2 години", изчисли Борисов. Така той отговори на хилядите варненци, които всеки ден се чудят защо в града едновременно се ремонтират няколко булеварда. "30-40 години нищо не е пипано. Като ги няма колите сега и се вижда по какви булеварди са карали варненци, разбирате защо хората са се сърдили с право. Някъде през 1985 г. е приключило всичко за града", каза премиерът и нареди на младежите: "Помагайте на кмета, наблюдавайте къде работниците се мотаят и веднага му сигнализрайте".

Нагледно - с помощта на лист хартия и чаша, Борисов показа на присъстващите как е била строена Спортна зала преди 50 години: колоните вместо да носят плочите, всъщност за закачени за тях. "Рязани са колони, рязани са железа, воден джоб отдолу, воден джоб отгоре... Обикновено състоянието на такъв тип сгради се вижда, когато се срутят и убият хора", продължи темата премиерът, който видимо побесня вчера при инспекцията на ремонта в Двореца на културата и спорта.

"В Двореца от 50 години не е правено нищо. А и при строителството са бързали много - доколкото знам, да го открият преди някакакъв конгрес. Цели плочи липсват. Чашата на покрива на залата беше цялата просмукана с вода. Когато махнахме настилката, отдолу всичко беше вода. Цяло чудо е, че покривът е издържал. Тонове вода са тежали отгоре му", довърши картината спортният министър Красен Кралев. "Сега обаче имаме график за спортни събития там и той ще бъде изпълнен. Залата ще е готова и Дворецът ще продължава да бъде един от символите на града", каза той.

Над 300 милиона са инвестирани в момента във Варна, уточни премиерът, визирайки европейските проекти, по които работи общината. Обекти за 100 млн. от тях трябва да бъдат приключени тази година. Като примери Борисов даде рехабилитацията на пътната инфраструктура, както и открития вчера онкологичен и лъчетерапевтичен център. Всяка година в България 35 000 души заболяват от рак. По думите на министър-председателя животът на 60% от тях може да бъде спасен с техниката, която вече работи във Варна. Досега тези хора са търсели спасение в чужбина.

"Портних и екипът му малко бавно стартираха, но пък това е въпрос на опит. Практиката показва, че кметовете започват да работят силно през втория мандат", така министър-председателят отговори на въпроса дали Иван Портних ще е кандидат на партията за местните избори несен. "Всеки град, в който ГЕРБ има втори мандат, става сред най-добрите за живеене. В София над 45 детски градини бяха приватизирани и изчезнаха. Цели квартали останаха без детски градини. Това заварих. И през моя мандат, и после при Фандъкова, имаме над 100 нови детски градини", даде пример Борисов. По думите му през август ще бъде пуснат и заводът за битови отпадъци в София на стойност половин милиард. "Като станах кмет, едва в 20% от столицата имаше канализация. Всички нови модерни комплекси бяха на септични ями. Сега над 80% от жилищата са с канализация", допълни Борисов.