Лютеница, локум и консерви в пакетите с помощи за най-бедните

Новините

04-04-2015, 12:40

Снимка:

БЧК

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

За първи път от хранителната програма има средства за подпомагане на хора, пострадали от наводнения и земетресения

През есента Агенцията за социално подпомагане ще раздаде първия пакет от хранителните помощи за най-бедните българи. Нуждаещите се ще получат основни хранителни продукти, но и лютеница, локум и булгур, информира БНР.

Право на хранителните пакети имат хората на енергийно подпомагане - около 270 000 души. Агенцията за социално подпомагане ще избере след конкурс партньорската организация, която ще раздава храните по места и ако се налага, ще осигурява транспорт до домовете на хората. Правда Игнатова от Агенцията за социално подпомагане поясни: "Предстои обявяването на обществената поръчка за продуктите, така че да дадем въможност на производители, които са силни в определен тип продукт, да дадат най-добри условия за него. Структурирана по този начин, обществената поръчка ни дава възможност да не се бавим, ако има някакво оспорване, забавяне на процедурата".

Освен лютеницата, локума и булгура, за първи път ще има и зеленчукови и месни консерви, като се разчита активни да са българските производители. За първи път от хранителната програма има средства за подпомагане на хора, пострадали от наводнения и земетресения. Около 10 000 пакета ще има в резерв: "Тези хора, на база социална оценка, ще могат да получат или хранителен пакет, или топъл обяд, в зависимост от потребностите и от ситуацията, която е настъпила. С парите по програмата ще работят от пролетта до есента и обществените трапезарии. Ще се разкрият и нови", обясни пред БНР Правда Игнатова .