Осъдиха фалшив посредник за работа

Кандидат гурбетчии броили по 200 евро за билет до Кипър

63-годишният С.Димитров получи условна присъда от Варненския Районен съд за измама при посредничеството за работа в чужбина. Самият той е в неизвестност и има данни, че е напуснал страната.

В периода от 10 юли до 3 ноември 2009 г. мошеникът държал в заблуждение десет лица от различни населени места в страната, че ще им закупи самолетен билет за Кипър, където да работят. Под предлог, че поддържа контакт с кипърски работодател, който се интересувал от наемане на български електротехници, подсъдимият сключил договор за представителство с официално регистрирана посредническа фирма във Варна за подбор на персонал. Така по обява на въпросната фирма кандидатите за работа подавали набор от документи и превеждали суми от по 200 евро по сметка на подсъдимия, с цел организиране на пътуването им.

Димитров уверявал, че кипърската фирма-работодател ще им възстанови тези средствата, а в случай че пътуването не се осъществи, парите ще им бъдат върнати по банков път. Пострадалите, след като не успели нито да заминат на работа, нито да си върнат преведените на Димитров пари, подали сигнал за измамливите му действия.

63-год. С. Димитров е неосъждан. Той е бил призоваван многократно на всички известни по делото адреси, но и към момента е в неизвестност. Наложеното му от съда наказание е 1 година лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила.Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май