Разхождаме се във варненския зоокът и виртуално

Махнаха въртележките от парка, за да не разсейват децата

Варненската зоологическа градина вече има свой електронен портал, където всеки може да се запознае отблизо с питомците на парка, да научи повече за произхода и навиците на животните.

Новото попълнение тази пролет са петте европейски муфлончета и двете бебета нутрии, които са се родили скоро. Обитателите на пернатия сектор също са се заели да мътят, така че се очаква скоро кътчето им да се напълни с пиленца, каза за Varnautre.bg директорката на зоопарка Иванка Стоянова.

Тя коментира, че миналата година е имало бум на бебета, но се надяват скоро с потомство да ги зарадват маймуните, благородните елени, муфлоните и ламите.

Стана ясно, че вече са демонтирани атракционите в комплекса.

"Имаше много противоречиви мнения за въртележките и люлките, но ние решихме, че децата трябва да бъдат насочени с цялото им внимание към животните, флората и фауната", допълни директорката. Освен това в зоокъта се забранява влизането с домашни любимци и колелета, за да се гарантира спокойствието на посетителите.

По думите на Иванка Стоянова нашият зоокът е един от най-красивите в страната. Предстои обаче по проекти, финансирани от общината, да бъде ремонтирана клетката на лъва, така че да се постигне максимално близка до естествената среда с течаща вода, камък и дърво.

За Великден се очаква в нов просторен дом без покрив да бъдат настанени и носатите мечета. Тъй като животинките били доста скокливи и пъргави ще се наложи клетката да бъде оградена с ел.пастир, така че да завръща мераклиите за бягство.

Въпреки масовото осиновяване на бебета през миналата година все още има животни, които се нуждаят от благодетели. Само срещу 20 лева месечно всеки може да стане покровител на морско свинче, мускусна патица, корели, вълнист папагал или гугутка. С десет лева повече струва осиновяването на декоративна кокошка, домашен заек, нутрия, виетнамско прасе. За покровителството на паун или камерунска коза ще са ви нужни 50 лева месечно.

Директорката на зоокъта помоли за пореден път посетителите да не хранят животните с произволни лакомства, тъй като обитателите им са на специална диета, за която има осигурени достатъчно средства.

Иванка Стоянова сподели, че заради зачестилите алергии сред малчуганите често колекцията им се обогатява с домашни любимци, предимно зайчета и вълнисти папагали.