Канят работещи майки между 30 и 45 години да родят пак

Животът

02-04-2015, 07:47

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гъвкаво работно време за майките

Държавата пак бави социални плащания

Правят планове за данъчни облекчения, стимули за работодатели да наемат жени с повече от 1 дете и пр.

Мерки, които да накарат работещите българки на възраст между 35 и 45 г. да родят второ дете или дори повече, ще готви социалното министерство. Според ведомството повишаването на раждаемостта при тези жени е резерв за спирането на демографския срив.

"Убеден съм, че работещата жена между 30 и 45 години например трябва да бъде насърчавана от държавата да ражда второ или повече деца, но със сигурност не чрез социални помощи. Не бива да си мислим, че помощите за деца са това, което ще мотивира една жена да си прекъсне работата", каза вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин на среща с асоциация "Родители".

Мерките все още се обсъждат, но сред тях засега влизат планове за данъчни облекчения, стимули за работодатели да наемат жени с повече от 1 дете и пр., разказаха от министерството. Така трябвало да се насърчат да раждат работещи и отговорни родители. Вицепремиерът очаквал и неправителствените организации на майките да му дадат предложения за насърчаване на раждаемостта. Като част от този пакет ще се ползват и възможностите за наемане на бавачки с ваучери и насърчаване на гъвкавото работно време, които министерството планира да стартира до края на годината.

От асоциацията са поискали и броят на децата да оказва влияние на размера на пенсията на жените. Това обаче едва ли ще бъде прието. Майките на 3 и повече деца да имат право на две години отпуск за отглеждане на дете, ще настоява вицепремиерът Калфин. В момента майчинството е 2 години за първите две деца, но година и половина за 3-ото и следващите. Според данни на министерството майките с 4 и повече деца у нас са около 11 000, като 7 хил. от тях са с 4 деца.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"