Варна се хвали в Брюксел със златното си съкровище

Мисия Варна

31-03-2015, 12:19

Снимка:

© Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Панагюрското съкровище пътува към Лувъра

Показват Боровското съкровище във Франция

Експозицията може да украси на есен европарламента

Най-старото обработено злато в света да бъде показано в Брюксел, иска варненски евродепутат. Според Емил Радев Варненското златно съкровище трябва да бъде изложено пред европарламента, за да покаже уникалното културно-историческо наследство на морската ни столица и за да рекламира Варна и България като отлична туристическа дестинация. Очаква се идеята да бъде осъществена през есента.

Златното съкровище е намерено през 1972 г. по време на изкопни работи в района на Варненското езеро. Тогава един младеж на 22 години открива странните предмети. Той дори и не предполага на каква находка се е натъкнал. Предметите били с блед цвят и момчето въобще не е предположило какво ценно съкровище е открил. Той събрал всички предмети и ги поставил в кутия от обувки. После прибрал кутията в кабината на багера си.

Когато Райчо Николов се прибрал в Дългопол, той показал откритието си на своите родители. Те пък се свързали с техен съсед проф. Димитър Златарски, който бил шеф на местния музея. Професорът още щом зърнал съкровището разбрал, че това е много ценна находка. Обадил се на археолози и на тогавашния директор на музея във Варна д-р Иван Иванов. Учените веднага организирали по-нататъшни разкопки на мястото, на което са открити първите предмети.

При последващия анализ на скъпоценностите се установило, че всички предмети са от чисто 24-каратово злато. А мястото, на което са открити находките, е било халколитно гробище, датиращо от около 5000 година преди Христа. Ценното откритие е било наречено Съкровището на варненския халколитен некропол, а цивилизацията, на която е принадлежало то е наречена "Култура Варна".

Ценната находка представлява най-голямото количество на обработено злато в целия свят. При разкопките са проучени над 7500 кв. м., сред които са открити 294 гроба с повече от 3000 накити и украшения от чисто злато с общо тегло над 6,5 кг. Епохата, от която е датирано съкровището, е късната каменно-медна епоха. С тези ценни предмети се опровергава схващането до този момент, че най-древния ползван метал е медта. Очевидно е, че заедно с обработването на медни предмети, са се правели и такива от 24-каратово злато, което е било израз на почит към величието и могъществото на древните хора.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"