Варненци искат нощни автобуси и по-удобни спирки

Мисия Варна

30-03-2015, 10:00

Автор:

AMG

Всичко от Автора

Паркирани коли пречат на спирките, оплакаха се шофьори в първите информационни дни на проекта за Интегриран градски транспорт във Варна

Първите информационни дни, посветени на нововъвденията, които ще донесе реализацията на проекта за Интегриран градски транспорт, приключиха през уикенда във Варна. В продължение на 3 дни всеки можеше да дойде на пазара във Владиславово и да попита за всичко, което го интересува във връзка с обществения градски транспорт.

Въпросите бяха много. Не липсваха и препоръки.

Ще се запазят ли картите за пътуване с намаление за пенсионери? Да, проектът не предвижда корекция в социалната политика на Общината. Нещо повече: новата електронна автоматизирана билетна система ще предлага абонаментни карти с различен срок на валидност, билети за пътуване по зони, билети с прекачване, както и смарт-карти, които ще служат за зареждане с различни тарифи (с намаление, за период от време, по зони).

Ще станат ли спирките и автобусите по-удобни за майки с колички и за инвалиди? Да, тротоарите, водещи към спирките ще бъдат по-ниски за лесен достъп до тях, на спирките ще има нова настилка, подходяща за хора с проблеми със зрените, както и звукова сигнализация на близките кръстовища, на самите спирки и в автобусите. В автобусите ще има рампи за количките, а за да бъдат те използвани, на спирките ще бъде маркирано мястото, на което трябва да се установи и отвори първата врата.

Проектът да бъде приключен бързо и качествено, препоръчаха гражданите. Освен това някои от тях настояваха да има нощни автобуси по основните трасета на градския транспорт. Други споделиха, че започват работа в 5 и по това време няма автобуси. Същият проблем имали и след втора смяна, приключваща в 22.30. Много върпси бяха зададени за маршрутите на автобусите - според хората има райони с неудобен и недостатъчен обществен транспорт, като Цветния квартал, Терапията, Острова под Аспарухов мост.

В края на информационните дни във "Владиславово" на пазара дойдоха и трима шофьори от "Градски транспорт". Те споделиха, че сега имат проблем със спирките, защото на тях има много паркирали автомобили и автобусът не може да стигне до тротоара.

Информационните дни продължават на 3 и 4 април от 14.30 часа и на 5 април от 10.30 до 14.30 на пазара "Чаталджа".