"Градски транспорт" тегли 5 млн. лева кредит

Заемът трябва да покрие стари задължения, които са станали изискуеми

С 30 гласа "за", 3 "против" и 13 "въздържал се" местният парламент разреши общинският превозвач "Градски транспорт" да изтегли 5 млн. лв. кредит, с които да покрие стари задължения, които са станали изискуеми. Точката предизвика бурни дебати на днешната сесия. 

В икономическата обосновка за тегленето му се посочва, че през периода, в който ще се връща дългът, общинското дружество вече ще е единствен оператор в системата на обществения градски транспорт и ще получава своите приходи на километър.

Костадин Костадинов поиска точката да отпадне, а Аврам Тодоров заяви, че БСП няма да подкрепи искането за съмнителен кредит и поиска ново ръководство на дружеството. 

"Всичко по кредита е ясно и предоставено като сметки до стотинка. Няма нищо съмнително в него. А той ще покрие вече изискуеми задължения", припомни Тодор Балабанов. "Групата на СДС-ДА ще подкрепи искането за кредита. Не мисля, че кредитът е проблем. Ясно е, че може да бъде плащан - заради въвеждането на разплащането на километър между общината и дружеството", обяви Янко Станев. "Нашият град" също е "за" - нормално е да се тегли кредит, сега кредити са при изгодни условия, всеки бизнес тегли кредит, каза Владимир Тонев, след което дебатите бяха прекратени. Предложението за кредита бе прието, след което съветниците излязоха в обедна почивка. 

В крайна сметка кредитът получи одобрение, като единствените гласували против бяха Николай Недков, Костадин Костадинов и Николай Джагаров. 

Вижте какво още се случи на днешната сесия ТУК », която заради сделката за стадион "Варна" напълни зала "Пленарна" на общината.