Проектът за ремонт на Аспарухов мост - в задънена улица заради велоалеите

Мисия Варна

28-03-2015, 12:14

Снимка:

Борислав Игнатов/фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започва ремонт на Аспарухов мост и булевардите след него

Аспарухов мост от бъдещето

600 000 лева струва изготвянето на проекта за основен ремонт на Аспарухов мост

Импровизирано обществено обсъждане вкарва в задънена улица проекта за реконструкцията на Аспарухов мост. Това съобщи авторът на проекта арх. Борислав Игнатов. След направения анализ на моста се констатира, че той няма конструктивен резерв да бъде разширяван или стълбовете да бъдат изнесени конзолно навън, затова намерихме компромисно решение стълбовете да бъдат монтирани в зоната на мантинелата и да се осигури необходимия 2 м тротоар за двупосочно пешеходно и велодвижение, като за целта асфалтовото платно трябва да се свие от 7,90 м на стандартните за този клас път 7 м", обясни арх. Игнатов.

Опростената концепция е била одобрена от Агенция "Пътна инфраструктура", чиято собственост е съоръжението. АПИ са определили идеята като възможна и прагматична. "Проектът бе представена и на Експертен съвет в Община Варна, където беше приет с допълнителни изисквания за помощни ситеми", посочи още арх. Игнатов.

На 25 март обаче противници на идеята да са намали ширината на платното на 7 м са организирали импровизирано обществено обсъждане с архитекти и пътни инженери в САБ Варна. "Въпреки доводите, че трябва да се намери компромисно решение и че е важно да се свърже града с всички видове трафик, всички присъстващи бяха против. В крайна сметка заключението беше "Не правете нищо и няма да сбъркате"", разказа авторът на проекта.

"Въпросът е, има ли смисъл да настояваме за велоалея или да оставим цар-автомобил да се шири по моста и да се движи с каквато си иска скорост по него? И без това в изостаналите общества култа към колата е всепризнат, а е най-лесно да не правим нищо за да не сбъркаме", завърши арх. Игнатов.

600 000 лева струва изготвянето на проекта за основен ремонт на Аспарухов мост. Сумата беше заложена в бюджета на Варна за тази година. За финансирането на същинската реконструкция по предварителни изчисления ще са нужни 30 млн. лв. Те трябва да бъдат дойдат от държавата, тъй като съоръжението е в активите Агенция "Пътна инфраструктура". Общината пък ще ремонтира нейните части - до Колоните преди моста и подстъпите към него, както и малкия мост над стария канал Море-езеро.