Затворът в Белене става общежитие към Плевенския зандан

Касаело се само за прекатегоризация, заяви правосъдният министър

Министерство на правосъдието не планира закриване на затвора в Белене, става дума само за прекатегоризация. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов по време на последния парламентарния контрол.

Той отговори на въпроси на двама народни представители за преобразуването и закриването на зандана, а отговорът му гласеше, че към момента се изготвя цялостен анализ на ефективността на административните структури и подразделения на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”. Целта е да се търсят възможности за оптимизация. Планът за реорганизация се коментира с Министерство на финансите и когато е готов, ще бъде представен публично.

Министър Иванов отново подчерта, че затворът в Белене няма да бъде закрит, не се планират и съкращения на надзорно-охранителния състав там. Ще бъде сменен само административния статут и тази институция ще стане затворническо общежитие към затвора в Плевен.

По думите на министъра обаче, има видима необходимост от оптимизация на административния персонал на системата на затворите.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен