Двама клошари убили Червения Коце по особено жесток начин

Единият е осъждан за групово изнасилване, другият за нанасяне на побой

Варненският окръжен съд определи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за Красимир Димитров и Николай Цанев, привлечени като обвиняеми за убийството на Костадин Костадинов с прякора Червения Коце. Той бе открит мъртъв преди няколко дни в помещение в квартал "Чайка" във Варна. 52-годишният Красимир, родом от Свищов и 36-годишният Николай от село Българево, Добричка област вече са обвиняеми по досъдебно производство на Второ РУ на МВР във Варна за тежко криминално престъпление - убийството на 65-годишния Костадин, извършено преди близо 3 седмици в съучастие между тях, по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

На двамата е повдигнато обвинение повдигнато обвинение по чл. 116, ал.1 т.6 вр. чл. 20 ал.2 от НК - за съучастие в убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. 

За да определи най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо двамата скитници, ВОС се съобрази със събраните през първите дни свидетелства и материали. Сред тях са иззети вещи, съдебномедицинска експертиза, показанията на оперативния работник, който е провел първата беседа с обвиняемите. Всеки един от тях е дал обяснения за действията на съучастника си. Преценката на събрания доказателствен материал, на гласните и писмени свидетелства обосновават предположението, че Красимир и Николай са автори на жестокото убийство.

Законът наказва това деяние със затвор от 15 до 20 години, с доживотен затвор или доживотен без замяна. По досъдебното производство са събрани и доказателства за скитническия начин на живот на двамата клошари, които нямат постоянен адрес и работа. Както Красимир, така и Николай системно злоупотребявали с алкохол, след което ставали агресивни и конфликтни. Макар и реабилитиран по право, Красимир Димитров е осъждан за групово изнасилване и съдът стига до извода, че ако е на свобода той може да извърши престъпно посегателство спрямо друг човек. Този извод е валиден и за Николай Цанев, който е с утежнено съдебно минало, осъждан 4 пъти за различни престъпления, в това число и с ефективна присъда за нанасяне на побой и причиняване на средна телесна повреда на едно лице.

След като задържа под стража Красимир Димитров и Николай Цанев, разследвани за жестокото убийство на клошаря Костадин Костадинов, ВОС посочи 31 март 2015 година като възможност да обжалват ареста си пред Варненския апелативен съд.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен