"Аспарухово" на протест срещу изсичането на горите

Животът

27-03-2015, 10:14

Снимка:

© Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Аспарухово" в помощ на бедстващите в снежния капан

Сечта в "Аспарухово" се оказа законна

Поход с плакати и суха храна предвиждат организаторите

Мирен протест против изсичането на горите край варненския квартал Аспарухово подготвят местни екозащитници в събота.

"Девет месеца след злощастното наводнение на нашия красив квартал ние сме свидетели как вместо да се извършва масово залесяване, горите над Аспарухово са подложени на нестихващи сечи. Нека спрем това безумие преди да ни е връхлетяла следващата природна стихия. Ние нямаме право да допуснем втори потоп на Аспарухово", се казва в писмо до Varnautre.bg.

На протеста всеки ще може да покаже снимкови материали от унищожаването на дърветата край Аспарухово, както и да направи публично изявление по темата. По време на протеста всеки ще може да се подпише за забрана за сечи над Аспарухово.

Целта на похода е всеки да може да се докосне до малкото незасегнати гори, както и да усети с всичките си сетива ужаса от безразборното унищожаване на "белите дробовеб" на града. Конкретната цел е да се обходят горите над Аспарухово и да се маркират с географски координати на всички сечи и най-вече на тези, които са станали след наводнението през юни 2014г.

На протеста са поканени представители на централната и местна власт, имащи отношение към темата, всички екоорганизации и туристически, специалисти по горите и биоразнообразието, варненци и гости на града.

"Гората дава чист въздух, гората подобрява местния климат, гората е дом на защитени растения и животни. Разходките в горите укрепват духа и тялото. Нека да защитим нашите гори, нека да покажем с реални действия, че ги ценим и ги заслужаваме", пишат още организаторите.

Началото на протеста е в 11 часа, когато ще бъде направена и подписка в защита на зеленото. Походът ще тръгне 12 часа.

Сборният пункт е първата спирка на тролей 88. Организаторите призовават всички, които желаят да се включат да носят плакати, транспаранти, снимки по тематиката, както и храна, вода, резервни дрехи, GPS приемници, фотоапарати е камери.

Събитието се подкрепя от Инициативен комитет "За чиста България" Варна, гражданско сдружение "Варна диша" и гражданско сдружение "Зелена Варна"Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия