Изписват ни със "сервизна книжка" след лечение

Животът

27-03-2015, 06:32

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Купуват хеликоптер за Спешната помощ

При изписване от болница освен епикриза пациентът ще получава и финансов документ, в който ще пише какви разходи са извършени за неговото лечение, подобно на документите след ремонт на автомобила. Това съобщи вчера здравният министър Петър Москов след първото заседание на консултативния орган към Министерския съвет "Партньорство за здраве". Той ще обсъди с НЗОК как точно да бъде въведен този финансов документ. Инициатор на идеята е председателят на Конфедерация за защита на здравето Петко Кенанов.

Според него пациентът трябва да е запознат с всички дейности, свързани с неговото лечение, извършени по клинична пътека. В момента има такъв финансов документ, който отива в здравната каса за изплащане, но за да бъде разходооправдателен, пациентът би трябвало да види този документ, да го потвърди и подпише, обясни пред "Монитор” Кенанов.

Ще се налагат санкции на болници, които искат пациентите да заплащат дейности, включени в основния пакет, съобщи още здравният министър вчера. Законът за здравно осигуряване, който бе приет на първо четене от депутатите, предвижда въвеждането на основен и допълнителен пакет, по които пациентите ще бъдат лекувани.

Качествено лечение на инсулт е част от основния пакет, а това в момента не се случва", коментира Москов. Той обясни, че целта на основния пакет е да има апаратурно, финансово и кадрово обезпечаване на всички масови заболявания. Относно лечение на заболявания, които са извън основния пакет, има два варианта. Единият е влизане на пациента в листа на чакащи, а другият ­ доброволно здравно осигуряване. Относно здравните пакети Москов увери, че няма разделяне на бедни и богати. "В системата на акредитациите, която отново ще стане задължителна за болниците, са описани ясни критерии, по които болниците ще формират листи на чакащи", каза още министър Москов.

По време на здравния форум зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиан Йорданов алармира, че 72% от новозавършващите лекари имат планове да емигрират. На първата среща на форума за партньорство в здравния сектор пациентски, професионални и други организации обсъдиха със здравния министър
основните теми, които ще дискутират занапред

Те ще нищят заедно проблемите на пакетите за здравно осигуряване, правилата на листите за чакащи, лекарствената политика, реформата на ТЕЛК, както и стандарти за качественото обслужване на пациентите.

Премиерът Бойко Борисов обеща хеликоптер за Спешната помощ, "ако приходите в бюджета вървят така добре". Той откри форума "Партньорство за здраве" с думите "Няма по-ценно от здравето. Както се казва: Здраве да е! Другото се оправя – и свлачища, и срутища".

"За успешна реформа е нужна политическа воля, а тя има смисъл, ако стратегията на правителството е в правилна посока" каза още Бойко Борисов. Той допълни, че парламентарният консенсус и желание за законодателни промени има. "Сега искаме максимална прозрачност, публичност и дискусии", каза още премиерът.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия