Парите от терените край Стадиона - само за строежа му

ВИДЕО: Условието влиза като текст в решението на Общинския съвет

Без "против" и "въздържал се" общинските съветници от всички политически сили в постоянната комисия "Собственост и стопанство" гласуваха за продажбата на част от прилежащите терени до Стадион "Варна". Предложението дойде от "Спортен комплекс Варна" АД, което управялва 150 дка общинска земя - терена на някогашния стадион "Юрий Гагарин" и 60 дка прилежащи площи. Предмет на сделката, по която в момента се преговаря, е част от парцел с обща площ 17 дка - на мястото на сегашните дървени борси в северозападната част на терена. Колко точно декара ще бъдат продадени, на каква цена и кой е купувачът, Марин Митев, изпълнителният директор на АД-то отказа да каже заради клауза за конфиденциалност до приключването на сделката. Той обаче беше категоричен, че новият инвеститор не е свързан с "Химиимпорт" (собстеник на 65% от дяловете в АД-то за стадиона) и, че "никога няма да се съгласи" на цена от 400 евро за кв. м. Митев обясни, че параметрите на сделката отговарят на икономическия анализ на консултанта "Унико", който разработил 12 "сценария" за излизане от патовата ситуация с непостроения стадион.


Изрично условие записаха днес съветниците в решението си: приходите от продажбата на прилежащия терен да бъдат използвани единствено за строителство на Стадион "Варна".

Преди това Марин Митев представи пред съветниците от комисията и пред дошли на заседанието й заинтересовани от темата граждани последния проект за Стадион "Варна". Той ще е за 22 000 зрители, игрището ще бъде завъртяно, за да отговаря на изискванията на ФИФА за разполагане на вратите на север и на юг, а не както сега изток-запад и ще струва 70 млн. лева. Конструкцията ще бъде изградена така, че да може трибуните да се разширяват в бъдеще и капацитетът на стадиона да се увеличава. 21 млн. от нужната сума вече са вложени в предварителната фаза на проекта - оформяне на терена, промяна в подземния кадастър, архитектурен проект. Сумата, която ще бъде получена от продажбата на прилежащия терен, ще бъде достатъчна за грубия строеж, който Митев оцени на 65% от нужните за довършване на строителните работи близо 50 млн. лева.

Към стадиона, на една от външните му стени ще бъде изградено и лятно кино. Ще бъдат проектирани и други атракциони с цел бъдещата издръжка на съоръжението. Още няколко терена от прилежащите ще бъдат предложени за продажба, но едва след като цените на кв. м се вдигнат заради започващото строителство в района. Няма да се продават обаче терени откъм бул. "Левски", за да има стадионът "лице" и зоната да бъде облагородена. Извън плановете за продажба освен 60-те дка на чашата на стадиона, остават и 10 дка за паркинг и 14 дка за озеленяване и трафопостове.

По груби изчисления, приходите на дружеството от сделката с терена ще са около 30 млн. лева. Делът на общината, която има блокираща квота от 35% в АД-то, е над 10 млн. лева само от тази продажба. Така на практика срещу апортна вноска от терени, оценени през 2005 г. на 12 млн. лева, сега общината получава 10 млн. лева само от продажбата на по-малко от 1/10-а от тях. "Няма да има промени в капитала на дружеството и в преразпределяне на дяловото участие в него", каза още Митев. Той прогнозира начало на строителните работи през май и окончателно завършване на стадиона през 2017 г.

ВИЖТЕ КАКВО КАЗА МАРИН МИТЕВ И ЗА РЕМОНТА НА СТАДИОН ТИЧА ТУК!


ВИЖТЕ ВСИЧКО, КОЕТО КАЗА МАРИН МИТЕВ ЗА СТАДИОН "ВАРНА'':