Искат спецпрокуратура за лекарските грешки

Животът

26-03-2015, 06:43

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Гражданите в по-малките населени места имат по-високо усещане за корупция в болниците

Да бъде създаден специализирана прокуратура, която да се занимава само с лекарските и медицинските грешки, каквато има в Италия. За това настояват от Българската асоциация за закрила на пациентите, съобщи нейният председател адвокат Пламен Таушанов.

Искането ще бъде внесено в ресорните институции съвсем скоро. Като първа крачка към създаването й вече се сформира специализирана работна група към Висшия адвокатски съвет, която ще се занимава само с лекарските грешки, каза още Таушанов. Към момента има остра необходимост от такова звено, за да бъдат колегите адвокати по-добре подготвени, от една страна, а от друга да се започне и обучението на лекари за вещи лица при спорове между болници и пациенти и техните близки за увреди и смъртни случаи, поясни той.

Адвокат Таушанов припомни, че към момента вещите лица лекари, ангажирани с подобни случаи, се броят на пръсти. Същевременно нито един от националните и регионалните консултанти по медицински специалности не желае да поеме такава отговорност. Куп дела срещу хирурзи води в момента Българската асоциация за закрила на пациентите за лекарски грешки и безотговорност.

Хирурзи буквално прибират пари за консумативи, например съшиватели, които се ползват при операция от рак на дебелото черво, а се оказва, че те въобще не са закупувани и ползвани за болните. Вместо новите уреди, които трябва да се ползват еднократно, докторите поставят скобите на няколко човека с едно и също медицинско приспособление независимо че са взели пари за индивидуален уред от всеки един от тях, разказа адвокат Таушанов.
В момента асоциацията води дело срещу хирург от "Пирогов", който заради повторно ползване на съшивател е
причинил инфекция на пациента. В резултат на нея 60-годишният мъж е издъхнал, а коремът му е бил пълен с гной.
Гражданите в по-малките населени места имат по-високо усещане за корупция в болниците, показва проучване на Института за пазарна икономика, което се основава на данни от социологически проучвания и статистика на Националния статистически институт. Най-застрашени от искането на пари в клиниките се чувстват хората в Перник, Кюстендил, Сливен, Стара Загора и Смолян. Работата на лечебните заведения е най-високо оценена в Търговище, Русе, Варна, Ловеч, Силистра.Проучването показва още, че най-много болнични места на 10 000 души население има в Монтана – 50, а най-малко в Перник - 23. За сравнение в София са 28.

Над 200 жалби за рушвет

д-р Петко Загорчев Над 200 жалби за поискани пари са подали пациенти през миналата година в Комисията по етика към Българския лекарски съюз. В повечето от тях това е определено от жалбоподателите като корупция, съобщи председателят на комисията д-р Петко Загорчев. Проверка обаче установила, че едва 9 от тях действително се отнасят до корупционни практики. По думите на д-р Загорчев в много от случаите, в които пациентите остават с впечатление за корупция, става дума за консумативи, които здравната каса не поема. Тези неща обаче трябва да стават открито, коментира той.

В сферата на здравеопазването у нас няма дадена формулировка какво означава корупция, затова следва и разночетене на този проблем, лаконичен бе Пламен Таушанов, който е един от водещите адвокати по пациентски дела. Колко са случаите, в които доволен пациент излиза и говори за това? Единственото, което чуваме за здравната система, е, че има проблеми и повечето хора не разбират, че понякога плащането не е нерегламентирано, а е нормално. Създава се негативна среда, категоричен е Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.