"Чайка" с два нови подземни паркинга

Повече зеленина и по-малко бетон предвижда новият план на квартала

Два подземни паркинга да бъдат изградени по протежението на бул. "Васил Левски" над квартал "Чайка" предвижда новият план на района. Единият ще е с капацитет 205 места, а другият - с 450.

Съветниците от архитектурната комисия в общината дадоха зелена светлина на разработката, която от години събира прах. Планът на "Чайка" не е променян в продължение на 60 години. Според новите идеи се предвижда зеленината да преобладава над строителството, дори ако се налага за целта да бъдат отчуждавани частни имоти. Целият проект обхваща 70,3 хектара. Терените, отредени за спорт и детски площадки, се запазват.

Така, според плановете на администрацията, се очаква скоро Варна да се сдобие с общо 4 нови паркинга, които трябва да решат до голяма степен проблема с паркирането.

Припомняме, че се предвижда 1,5 млн. лв. да инвестира местната хазна в изграждането на два паркинга от страната на Морската градина. Теренът, който се обследва, е контактна точка с бул. "Княз Борис I". Това е територията от отбивката за "Хоризонт" до бариерата. Другата точка е в района на Делфинариума.

"Изследваме възможността за паркинг в уличната регулация на булеварда, а не в Морската", подчерта тогава главният архитект на Варна Виктор Бузев. Ремонт на алеите в Морската, рехабилитация на подходите и поправка на осветлението в парка предстоят още тази година, съобщи зам.-кметът по инфраструктурата Христо Иванов.

По време на днешното заседание на архитектурната комисия стана ясно още, че има идея зад кметство "Владиславово" да бъде изградена нова детска площадка, младежки център и паркинг. Преди да бъде даден старт на начинанието, ще бъде проведена анкета с живеещите в района.