Зооинженер поема диетата на животните в парка

Биологът става уредник, а общият работник - хигиенист

Зооинженер ще определя качеството и количеството на храната за животните във варненския зоокът, след предписания, дадени от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Специалистът ще съставя дажбените таблици за храната на животните, ще контролира даването и оползотворяването на порциите.

Това се посочва в писмо от Иванка Стоянова, Управител на общинското предприятие "Зоопарк - СЦ" до кмета на общината Иван Портних. В тази връзка градоначалникът иска от комисията по "Структури и общинска администрация" да гласува отпускането на бройка за експерта. Стана ясно, че в общинският бюджет вече има предвидени средства за новата длъжност.

Освен това съветниците ще трябва да дадат благословията си за промяната на длъжността "биолог" в "Уредник зооколекция в зоологическата градина". Уредникът ще отговоря за всички животински видове и ще замества управителя, когато той отсъства. Уредникът ще бъде натоварен с отговорността да обогатява колекцията, да извършва подбора на нови видове, ще отговаря за транспортирането на животните, ще подготвя документацията, ще обогатява средата, ще контролира персонала, ще отговаря за безопасността на служителите, посетителите и животните. Досегашният биолог ще има още ангажимент по организирането на всички тържества, чествания и други събития в зоопарка.

Тези дейности се изпълняват и до момента от биолога, но следвайки европейската и световна практика било редно наименованието на длъжността да се промени.

По подобни съоръжение се налагало длъжността общ работник да бъде преименувана в "хигиенист", пише управителката на зоопарка. Макар и с нова титла, същият служител ще запази задълженията си да премита алеите, да почиства тоалетните и да сортира и транспортира боклука до определените места.