Обновеният Дворец посреща 1000 състезатели от 40 държави

Световната купа по спортна гимнастика и акробатика ще се проведе във Варна от 7-ми до 9-ти май

В последните седмици се коментираше, че планираната Световна купа по спортна гимнастика и акробатика няма да се проведе във Варна заради продължаващия ремонт на Двореца на културата и спорта. Кметът на града, Иван Портних, отхвърли тези спекулации и потвърди, че строителните работи ще приключат в края на месец април.

Това стана на работна среща между него и членове на Организационния комитет на Световната купа. Морската ни столица е домакин на първия в историята на гимнастическите състезания съвместен турнир, организиран от двете ни национални федерации. Събитието ще се състои от 7 до 9 май в изцяло обновената зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта.

"Г-н Портних ни увери, че нямаме поводи за притеснение и че залата ще бъде готова навреме за началото на Световната купа. Спокойни сме, защото винаги сме работили в отлично партньорство", сподели председателят на организационния комитет Йордан Йовчев.

След разговора си с Иван Портних, легендарният ни гимнастик, президентът на БФ Спортна акробатика Владимир Коев и генералният секретар на федерацията Николина Христова посетиха Двореца на културата и спорта, за да се убедят лично в прогреса на ремонтните дейности. "Всичко върви по план. Работи се денонощно. Ще бъдем готови навреме", увери и шефът на сградата Минко Христов.

През тази седмица бяха оформени последните документи преди подписването на договора между организаторите на Световната купа и община Варна. По предварителни заявки в България ще пристигнат около 1000 състезатели и длъжностни лица от близо 40 държави от целия свят. Окончателният брой на участниците ще стане ясен по-малко от месец преди началото на Световната купа. Паралелно с купата, ще се проведат и международните турнири за юноши и девойки по гимнастика и акробатика.