Френският посланик награди варненско училище

IV гимназия "Фр. Ж. Кюри" навърши 57 години

Варненската IV-та езикова гимназия "Фр. Ж. Кюри" бе удостоена със знака Label FrancEdication, който се присъжда от Министерството на външните работи на Франция на училищата в чужбина за високи постижения във франкофонското билингвално образование.

Тържеството, с което днес бяха отбелязани и 57 години от създаването на гимназията, уважиха Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Република Франция, кметът на Варна Иван Портних, представители на Алианс франсез - Варна, на Френския институт в България и др.

"Щастлив съм, че имам възможността да открия днес плочата на Label FrancEdication. През 2014 г. четири гимназии от страната покриха изискванията за нея от Варна, София, Бургас и Стара Загора", обяви френският посланик. Той поздрави ръководството и възпитаниците на училището за усилията и ентусиазма, с които усвояват и популяризират френския език и култура.

"Като френски възпитаник съм много развълнуван, че имам възможността навръх рождения ден на едно от най-елитните езикови училища във Варна - IV-та езикова гимназия "Фр. Ж. Кюри", и в навечерието на Международния ден на франкофонията, да бъда сред вас! Поздравявам ръководството на училището и всички възпитаници за престижния знак, с който днес бяхте удостоени!", заяви кметът Иван Портних.

"Франкофонията е страна без граници, затова от личен опит мога да Ви кажа, че всеки ден в училище, Ви дава шанс да преодолявате прегради. Бъдете активни, можещи и знаещи, за да бъдете успешни млади хора и да се гордеем с Вас, така както повеляват традициите на Френската гимназия", обърна се към учениците Иван Портних.